[02/07/2016, La Directa] Bakur, el poble que ha perdut la por

16 Juliol 2016 § Deixa un comentari

Ressenya publicada a La Directa, mitjà d’informació per la transformació social, el 02/07/2016. Enllaç original amb fotografies.

Bakur, el poble que ha perdut la por

El documental ‘La batalla d’Amed’ busca trencar el silenci mediàtic de l’agressió constant de l’exèrcit turc contra la població kurda

El documental La batalla d’Amed es presenta a València i Barcelona per portar la veu del poble kurd als Països Catalans. Amb Xavi Sarrià, Feliu Ventura i Özgur Günes de protagonistes, el vídeo recull l’estança de dos dies a Bakur, el Kurdistan turc, durant la celebració del Newroz. Por, improvisació i amor en un testimoni visual que és un regal als kurds. Amb aquestes paraules va resumir Xavier Artigas, membre de Metromuster, el documental que era a punt de projectar-se als Cinemes Girona de Barcelona. El dia abans s’havia presentat als Cinemes Aragó de València.

La batalla d’Amed documenta la visita de dos dies feta per Xavi Sarrià i Feliu Ventura a Amed -Diyarbakir en turc- durant el Newroz, l’any nou kurd. Segons va explicar la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, el projecte era com una «venjança» per l’expulsió de la també diputada cupaire Mireia Vehí i l’activista feminista Maria Juez, el mes de març passat. L’Estat turc les va aturar a l’escala d’Estambul i després de 17 hores les va extradir a l’Estat espanyol: no van poder participar dels actes del 8 de març, l’objectiu del seu viatge.

Amb l’objectiu de conèixer el Newroz i el moviment, els dos valencians fan cap al Kurdistan. Abans i després del viatge, atemptats que són alertes: a Estambul, el dia abans d’anar-hi; a Brussel·les, el dia que tornen. A Amed els espera Özgür Güneş, targarina d’origen turc. També els espera un centre històric de la ciutat, Suriçi, que és barreja de runes amb cadàvers. «La vida no està parada per tothom, hi ha qui viu sense adonar-se de la guerra», narra Güneş. Amb ella visiten el campament de yazidites, als afores d’Amed. Un noi de 15 anys els explica com van fugir del setge que el Daesh va imposar a Sinjar, rere les fronteres iraquianes. Els peshmerga també havien fugit. Només es van salvar gràcies a un corredor fet per la guerrilla del PKK, el Partit dels Treballadors del Kurdistan.

El Newroz és barreja de celebració i tensió, de control i de joia. I de sorpreses: s’hi troben amb militants de l’esquerra independentista dels Països Catalans. Agraïments per a elles als crèdits del documental i en les paraules posteriors. I al centre de tot: la dona, la característica més forta de la lluita del Kurdistan. «Les dones són el centre de la vida, per això són eix central de la nostra lluita i no un aspecte sectorial», exposa una militant kurda. «Quan l’estat feixista despulla les dones elles es vesteixen de llibertat», afegeix.

El Newroz com a resposta a tots els atacs, per això la lluita LGTBI també s’hi sent representada. I amb ella, les ciutats arrasades per l’exèrcit turc des que va declarar l’Estat d’excepció contra l’autonomia declarada per les ciutats. Amb «plom a la motxilla», els valencians tornen a casa havent observat una forta experiència d’autoorganització, autodefensa i contrapoder.

De nou amb les llums enceses, les protagonistes se situen, ara, davant de la pantalla. Recorden la limitació de moviments, la repressió i el control, o com Güneş els deia que no gravessin a segons qui lloc. I tot, mentre «Turquia fa un gran esforç perquè sembli que allí no passa res: és una guerra amagada», explica Sarrià. Contra el terror psicològic, contra la guerra amagada i la invisibilitat de les notícies d’una «guerra salvatge que no és notícia», l’objectiu del documental: d’una banda, trencar el silenci mediàtic; de l’altra, donar força al moviment kurd. I això, mentre remarca que «el poble kurd desafiava la por» durant la celebració del Newroz.

Ventura remarca la situació de «pinça» entre l’Estat turc i el Daesh. «Han construït una proposta per al món, el Confederalisme Democràtic», exposa. I destaca que l’esquerra turca està desmobilitzada per la repressió, mentre tenen esperança en el moviment kurd per democratitzar l’Estat turc.«Hi ha una violència sistemàtica al llarg de tota la història de l’Estat turc modern» exposa Güneş. D’aquí en deriva que sigui «molt important» rebre visites de fora. Més endavant, l’exdiputat Quim Arrufat posarà l’accent en les brigades internacionals, així com en la responsabilitat que tenim en l’acord entre la Unió Europea i Turquia: «paguem amb silenci, hi som més implicades del que ens ens pensem». Per a Güneş, «tenim la responsabilitat política de compartir i divulgar el que està passant»

I mentre les participants del projecte responen preguntes del públic, comença a passar un bol de vidre entre les 130 persones assistents. És una mena de «raspall» que recollirà diners per la campanya Neveres per Cizre, una de les ciutats assetjades i arrasades. Güneş assegura que «la identitat política del poble existeix a través de la seva lluita». I com diu la dita, on hi ha lluita, hi ha repressió, i on hi ha repressió, hi ha solidaritat.

Tagged: , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading [02/07/2016, La Directa] Bakur, el poble que ha perdut la por at a destemps.

meta

%d bloggers like this: