[11/05/2016, la Directa] La campanya de boicot a Israel s’estén a les institucions públiques

25 Mai 2016 § Deixa un comentari

Notícia publicada a La Directa, mitjà d’informació per la transformació social, l’11/05/2016. Enllaç original amb imatges.

La campanya de boicot a Israel s’estén a les institucions públiques

Als Països Catalans ja són 24 els municipis que s’hi han adherit, d’un total de 45 a l’Estat espanyol. El ‘lobby’ sionista intenta frenar aquesta solidaritat política a base de recursos legals.

L’àmbit institucional de la campanya pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel suma suports polítics i socials arreu. D’Artés, el maig de 2013, a Barberà del Vallès, l’abril d’enguany, 24 municipis dels Països Catalans s’han adherit al BDS institucional o Espais Lliures d’Apartheid Israelià (ELAI). Disset municipis corresponen al Principat i set al País Valencià; a les Illes no hi ha cap moció presentada. Al Principat, la majoria de les mocions les ha presentat la CUP, però també ICV-EUiA i partits En Comú; al sud, han estat EUiA i diverses confluències les que han liderat l’aposta, segons informen els grups BDS Catalunya i BDS País Valencià. A Cocentaina hi van votar a favor fins i tot els grups a l’oposició: PP i C’s.

En l’àmbit global, l’Estat espanyol és el que compta amb més victòries de BDS institucional en el camp de les administracions públiques adherides, afirmen des del BDS País Valencià. Actualment, hi ha un total de 45 municipis a arreu de l’Estat que s’han adherit a la campanya. L’onada solidària amb el poble palestí a través de la campanya BDS ha rebut una contracampanya sionista que intenta frenar-ne l’efecte taca d’oli. Sant Quirze del Vallès, Sant Adrià del Besòs i Sant Sadurní d’Anoia han rebut un contenciós administratiu; Sant Boi de Llobregat i Abrera, un recurs d’empara. Al darrer municipi, el recurs ja està desestimat perquè el va tirar enrere el mateix que el va interposar. A Sant Sadurní d’Anoia, CiU, que és a l’alcaldia i havia votat contra la moció, n’ha demanat un informe jurídic. “Pel que sabem, en tots els casos hi ha l’associació ACOM al darrere”, expliquen des del BDS Catalunya.

Al País Valencià, només es té constància del recurs interposat contra el municipi de Catarroja, on es va desistir el procediment. El BDS País Valencià també assenyala ACOM com a responsable. “És una organització sionista amb seu a Madrid que es dedica prioritàriament a la defensa de l’Estat d’apartheid d’Israel a través de la lluita contra el BDS”, afirmen des del grup solidari. La creació de perfils falsos a Twitter serviria per “assetjar i difamar” contra els ajuntaments adherits, les seves alcaldesses i regidores.

Recursos legals contra decisions polítiques

“Ens va sorprendre moltíssim la capacitat de reacció i l’organització dels sectors que defensen a ultrança l’estat d’Israel en xarxes socials”, explica Valeri Mena, regidor i portaveu del grup municipal d’Abrera en Comú (AeC) a l’ajuntament d’aquest municipi del Baix Llobregat. Fou la seva formació qui va presentar la moció el gener d’enguany. “Durant el mateix ple vam rebre nombrosos comentaris agressius i despectius en el nostre perfil de Twitter, on ja ens amenaçaven amb accions legals contra l’acord del ple”, assegura Mena. Al regidor li crida l’atenció que transcendís l’activitat institucional d’un municipi de 12.000 habitants, on les notícies de la política local “arriben poc més enllà dels límits del nostre terme municipal”.

AeC va presentar la moció per “la indignació que ens provoca l’agressió constant de l’estat d’Israel contra el poble palestí i la necessitat de donar suport a una iniciativa com la campanya de BDS”. A principis de febrer, segons explica Mena, una persona lligada als interessos del lobby pro-israelià a l’Estat espanyol va presentar un recurs contenciós-administratiu davant els jutjats de Barcelona “per a la protecció dels drets fonamentals de la persona”. El recurs acusava el BDS de promoure la violència i confonia el fet de ser jueu o jueva amb la defensa de les polítiques racistes d’Israel contra el poble palestí. A finals de mes, la mateixa denunciant desistí del procediment, el fiscal no s’hi oposà i el jutge arxivà les actuacions. “Per a nosaltres, això demostra que no hi havia base legal per a la demanda i que la campanya de BDS té fortalesa suficient per superar l’hostilitat d’Israel i dels seus còmplices”, assegura Mena.

A Sant Sadurní d’Anoia, fou la CUP qui va presentar la moció a finals del mes de març. “La vam proposar perquè entenem que hem de defensar i lluitar junt amb tots els pobles oprimits i que no s’estan respectant els drets humans més bàsics”, assegura Carlota Carbó, regidora de la formació al municipi de l’Alt Penedès. La moció es va aprovar amb els vots a favor de la CUP, ERC i ICV. “El PSC també hi va votar a favor després que s’eliminés un dels punts que creien que perjudicaria les empreses del cava que hi ha a Sant Sadurní”, afirma Barbó, que explica que van acceptar la proposta per poder aprovar la moció i perquè el que s’eliminava ja estava reflectit en altres punts.

ACOM va presentar un recurs contenciós administratiu en què va demanar un informe jurídic al secretari de l’ajuntament que determina que la moció és “il·legal”. El recurs de l’organització sionista entrarà al següent ple, a finals de maig, per decidir si es desestima. Carbó explica que ara fan pressió i difusió del cas per les xarxes socials, on assenyalen directament l’alcaldessa i el seu grup municipal, CiU, que es van abstenir en la votació de la moció, igual que el PP.

“La mateixa nit que es va aprovar la moció, el compte de Guanyar Catarroja i els de tres regidors de la formació van rebre molts comentaris ofensius i en contra de la moció”, narra Datxu Peris, regidora de Guanyar Catarroja. La formació havia presentat la moció en el ple ordinari de febrer. Peris assegura que el recurs l’ha posat ACOM, però malgrat que tiri endavant, no defalliran. Encara que es revoqui la moció, assegura que faran campanya pel BDS entre comerços i particulars, així com donaran a conèixer la situació a Palestina i la reacció de l’associació sionista.

La legitimitat del dret internacional

“Interposar un recurs contra una moció del BDS aprovada és com interposar un recurs contra un ajuntament que diu que farà dels drets humans un estendard”, assegura David Bondia, professor de dret internacional a la Universitat de Barcelona i director de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC). “És com si diguessin que no contractaran gent amb diversitat funcional”, afegeix.

Bondia exposa que són “mocions de caràcter polític”. Creu que són “posicionaments per part de l’ajuntament on diuen que faran complir clàusules socials amb empreses i entitats i que respectaran la garantia de drets humans segons el dret internacional. Serveixen per complir clàusules jurídiques i socials que ja tenen molts ajuntaments”. Afirma que no estan criticant l’estat d’Israel, sinó a “les empreses que donen suport al règim d’ocupació”. Afegeix que “és com si fessin un recurs contra un ajuntament que digui que a partir d’ara es guiarà per normes internacionals”. Per això, en nega el caràcter discriminatori. “Les mocions són per evitar negocis amb empreses que violin els drets humans, per acció -col·laboració amb règim d’ocupació- o per omissió -perquè no ho denuncien-. És una capacitat que tenen tots els ajuntaments”, rebla.

Així, Bondia afirma que no tenen cap empara legal i ho interpreta com a “recursos de la por” perquè els ajuntaments ho retirin. “Tenen els recursos econòmics per interposar demandes judicials, però quan arriben als jutjats, aquests ho desestimen”. El professor afirma que el BDS guanya legitimitat quan s’aproxima al dret internacional perquè la legalitat l’empara. “La campanya té tota la raó de ser perquè no s’inventa res, es recolza en declaracions jurídiques i tractats internacionals”, conclou.

Municipis adherits al BDS a Catalunya
Artés, Sant Pere de Riudebitlles, Molins de Rei, Sant Cebrià de Vilalta, Badalona, Ripollet, Sant Feliu de Llobregat, Celrà, Viladamat, Sant Celoni, Terrassa, Sant Boi de Llobregat, Abrera, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Adrià de Besòs, Sant Quirze del Vallès i Barberà del Vallès.

Municipis adherits al BDS al País Valencià
Alcoi, Muro, Onda, Cocentaina, Catarroja, Bunyol, Tavernes de la Valldigna.

Article relacionat: El ‘lobby’ de propaganda i pressió sionista té un nom: ACOM

Tagged: , , , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading [11/05/2016, la Directa] La campanya de boicot a Israel s’estén a les institucions públiques at a destemps.

meta

%d bloggers like this: