[05/04/2016, La Directa] Xantal Gabarró: “Muntar la pròpia companyia de teatre és una manera de sortir d’aquestes cotilles”

16 Mai 2016 § Deixa un comentari

Entrevista publicada a La Directa, mitjà d’informació per la transformació social, en paper el 05/04/2016, en el número 405. Enllaç al web amb imatges.

Xantal Gabarró: “Muntar la pròpia companyia de teatre és una manera de sortir d’aquestes cotilles”

L’actriu Xantal Gabarró viu el teatre “com a ofici i passió”. Afronta els reptes que suposa tot plegat, ben conscient del terra que trepitja. “Les dones sentim més pressió i ens sabem més qüestionades que els homes en molts àmbits de les nostres vides. I el món del teatre no és una excepció”, afirma. Per començar, apareix la pressió o violència estètica. A parer de la intèrpret, els cossos no normatius dels homes són molt més tolerats: poques actrius sortiran extremadament d’aquests cànons, “mentre que els cossos no normatius dels homes estan molt més integrats”. Segons explica, s’apliquen normes que sovint no estan escrites: “No es diu de manera explícita, però les actrius saben quina talla de pantaló han de fer per tenir més possibilitats en un càsting”.

A la seva companyia, LaminimaL Teatre, el pes femení també és alt en els rols de més responsabilitat. Es tracta d’un equip de més de quinze persones que, a la majoria dels espectacles, fan un procés de creació força col·lectiu. A mesura que es va consolidant la dramatúrgia i l’espectacle, va agafant més pes el criteri de la direcció. Els quatre muntatges que han dut ha terme han estat dirigits per dones. Tres d’elles són d’autoria femenina. Són una companyia amb una presència d’homes i de dones força igualada, tot i que, “com a reflex de la realitat”, la balança es decanta per la banda femenina pel que fa a l’equip d’interpretació. A més, els equips artístic i tècnic no funcionen per separat, sinó que estan integrats.

L’equip que s’encarrega de les tasques de producció canvia amb el pas del temps pel desgast que suposa. Gabarró subratlla que l’època en què la companyia va fer un salt més gran va ser quan aquest equip estava format només per dones. I això que jugaven en camp contrari: “Per a una dona, no és fàcil fer producció, relacionar-se amb programadors, negociar amb teatres, etcètera. En un món tan masculinitzat, sovint no et prenen seriosament o es busca la presència masculina –si n’hi ha– com a persona vàlida”.

“Muntar la meva pròpia companyia em resulta molt més estimulant, menys abismal i molt més interessant que llençar-me a aquest món hostil sola i intentar treballar en projectes d’altres”, assegura l’actriu i directora. La companyia ja està treballant en la cinquena obra, que farà alçar el teló que li donarà “aquesta oportunitat tant gran” d’expressar-se en què ella decideix què i com ho explica.

Tagged: , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading [05/04/2016, La Directa] Xantal Gabarró: “Muntar la pròpia companyia de teatre és una manera de sortir d’aquestes cotilles” at a destemps.

meta

%d bloggers like this: