[19/04/2016, la Directa] McDonald’s: precarietat laboral amb doble d’explotació i repressió sindical

3 Mai 2016 § Deixa un comentari

Notícia publicada a La Directa, mitjà d’informació per la transformació social, el 19/04/2016. Enllaç original amb imatges.

McDonald’s: precarietat laboral amb doble d’explotació i repressió sindical

Un piquet informatiu denuncia les condicions laborals i les traves que posa l’empresa per a l’acció sindical davant d’un establiment de la cadena de ‘menjar escombraria’ a Mc Donald’s de la Maquinista

Dissabte 16 d’abril, els sindicats COS (Coordinadora Obrera Sindical) i Arran Barcelona van tornar a la Maquinista. Un piquet de trenta persones va denunciar les precàries condicions laborals de la franquícia McDonald’s, així com la repressió contra qui les fa públiques o intenta fer acció sindical a l’empresa.

Convocades prèviament a la plaça Orfila de Sant Andreu (a Barcelona), el grup de solidàries s’aplegava poc abans de la una del migdia. Joves d’Arran penjaven una pancarta a la plaça on s’hi podia llegir “Organització feminista contra la patronal masclista! Prou assetjaments sexistes. Boicot McDonald’s la Maquinista”. L’eslògan anava signat per la COS i Arran Barcelona, convocants del piquet. A la plaça s’hi reunien activistes d’altres col·lectius de Sant Andreu, com el Grup Elissa, el PTAC o Endavant.

La columna es va dirigir a peu cap al centre comercial La Maquinista, mentre a cada pas decorava el camí amb adhesius de la campanya, iniciada fa uns mesos. Un cop va arribar al pis de dalt del centre comercial, el piquet va desplegar pancarta i banderes per dirigir-se amb càntics cap a la franquícia de McDonald’s.

Era plena hora de dinar i la terrassa era ben plena. Crits, botzines, cops de peu a terra per fer soroll i càntics constants eren la banda sonora d’un menú farcit de precarietat laboral, repressió sindical i actituds masclistes i racistes. Els voltants de la terrassa, des de la qual les treballadores de l’establiment no deixaven entrar el piquet, van quedar ben plens d’adhesius. Un parell d’agents de seguretat s’ho miraven de ben a prop, mentre que una parella de la Guàrdia Urbana ho feia des de la mitja distància.

La cantarella, que va aconseguir buidar algunes taules en hora de màxima afluència, s’intercalava amb la lectura del manifest que explicava l’acció. Es corejaven lemes propis de l’acció, com “Si McDonald’s precaritza, la lluita s’aguditza!”; “McDonald’s, racista, fora del barri! McDonald’s, masclista, fora del barri!”; “Boicot, boicot, #BoicotMcDonalds!”; es barrejaven amb altres càntics més habituals en mobilitzacions socials o laborals, com “Si el teu patró t’explota, explota el teu patró!”; Qui sembra la misèria, recull la ràbia!; Nativa o estrangera, la mateixa classe obrera; o Fora racistes dels nostres barris!. Temps enrere, el piquet aconseguia buidar encara més la terrassa: un treballador acomiadat explicava les males condicions en què estava el menjar que servien, que sovint trencava la cadena del fred o que venia amb escarabats ‘de fàbrica’.

Moltes persones s’ho pensaven dos cops abans d’entrar o potser ni ho feien. D’altres, s’acostaven a qui repartia fulls volants per agafar-ne i interessar-se per l’acció. Al cap de més d’una hora, el piquet, que ja aplegava trenta persones, va desconvocar-se al crit de ‘Boicot Mc Donald’s’.

Lluita conjunta de la COS i Arran

“La campanya de #BoicotMcDonalds apareix com a resposta solidària de COS nacional i Arran Barcelona, a partir d’una demanda interposada per part del responsable del restaurant contra els tres afiliats de la COS al centre de treball”, explica Daniel Briega, militant de la COS al Barcelonès. Els afiliats s’havien començat a moure el gener del 2014 contra el nou conveni aplicat a l’empresa i la precarietat laboral amb què hi treballaven.

Els afiliats de la COS denuncien “horaris il·legals, impagaments i pagaments irregulars de salari, material en males condicions, l’acomiadament d’un dels tres afiliats i el nou conveni”. Dins de les causes de la lluita sindical de la COS també hi ha la denúncia de “comportaments racistes i masclistes”, exposa Briega. Ara mateix, hi ha una demanda per injúries contra un d’ells, David Pàmies. A cada un d’ells els demanen una multa de 6 euros diaris durant vuit mesos (4.320 € en total) i una indemnització global de 6.000 €.

“És gent de col·lectius afins, volíem donar-li impuls des del moviment juvenil i implicar-nos en la lluita sindical perquè és un futur al qual ens hi veiem totes avesades”, assegura Miren Olarieta, militant d’Arran Les Corts i participant del piquet. Assegura que el jovent es veu abocat a treballs precaris com aquests dia a dia. “Si no ara, més endavant”, afirma Olarieta.

És per això que van vincular la lluita de la secció sindical amb la campanya Sostre i treball, que duu a terme Arran Barcelona. En paraules d’Aina Sans, també militant d’aquesta formació a les Corts, una situació com la que es denuncia a McDonald’s la Maquinista “és un tipus de feina del qual les joves en tiren molt per tal de guanyar quatre duros”. Així, van fer seva la denúncia de les condicions precàries en què les treballadores són allí: “no hi ha aire condicionat, els sous són molt baixos i els torns, inacabables”. Sans afegeix que han dut la campanya arreu de la ciutat de Barcelona amb diverses accions de denúncia, col·locació de pancartes, repartiment de fulls volants, cartells, adhesius i difusió als barris i a les xarxes.

Tagged: , , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading [19/04/2016, la Directa] McDonald’s: precarietat laboral amb doble d’explotació i repressió sindical at a destemps.

meta

%d bloggers like this: