[21/01/2016, la Directa] Stop Pujades arrenca motors per tornar a reclamar preus populars del transport públic

4 febrer 2016 § Deixa un comentari

Notícia publicada a La Directa, mitjà d’informació per la transformació social, el 21/01/2016. Enllaç original amb imatges.

Stop Pujades arrenca motors per tornar a reclamar preus populars del transport públic

Després de reivindicar l’abaixada de les tarifes en una dotzena d’estacions, una assemblea celebrada al vestíbul de la Sagrera va esdevenir megàfon de propagació de les diverses lluites populars de Barcelona

Més de dotze estacions obertes, més d’un centenar de persones en assemblea. La denúncia dels interessos empresarials en el món del transport públic i la determinació de fer confluir lluites socials de la ciutat. I de fer-les confluir just en oposició al model i la marca Barcelona: el Congrés Mundial de Mòbils. El balanç del dimecres 20 de gener és que l’arrencada d’Stop Pujades és per a fer un llarg trajecte. Com la pluja que la va fer néixer a finals del 2013, enguany la primera convocatòria del col·lectiu Stop Pujades també va anar creixent a mesura que passaven els dies. Des que es va llançar la crida a mobilitzar-se, un degoteig de persones, en dotze estacions del transport suburbà, s’hi van anar sumant. Al final, les dotze estacions confluirien al vestíbul de la Sagrera, escenari habitual d’assemblees i mobilitzacions de la plataforma.

Aquest cop, la mobilització era per “celebrar” –en paraules d’Alfons Romero, iaioflauta i un dels portaveus de Stop Pujades– que les tarifes havien estat congelades per segon any consecutiu. Un fet “inèdit”, segons el manifest de la plataforma, que va llegit un dels seus membres. El text ressalta que la “baixada” de tarifes és positiva “però insuficient” i que no recull “la necessitat de la gent de tenir un transport públic a preus populars”.

La privatització de la T-Mobilitat, en el punt de mira

A part d’assenyalar “interessos electorals concrets” rere la congelació actual de les tarifes, Stop Pujades també apunta cap al deute de les administracions amb entitats bancàries. La plataforma demana que els pactes amb les entitats siguin públics per “analitzar la legitimitat del deute” i vigilar que aquestes operacions no incloguin “una exigència d’ingressos” que comportin futurs augments de preu en el transport.

Stop Pujades “exigeix” al nou govern català “la reversió total de la privatització de la T-Mobilitat”. el col·lectiu denuncia el fet que els beneficis del transport públic “s’entreguin a un grup d’empreses liderades per Caixabank”. La interpel·lació a l’Ajuntament de Barcelona, al nou conseller Territori i Sostenibilitat i a l’Autoritat del Tranport Metropolità és directa: demanen que es reservi una partida pressupostària per abaixar les tarifes de tots els títols. Volen que es tingui en compte “el clam popular que fa dos anys que reclama la tornada a les tarifes del 2013 i l’augment de la tarifació social”. En l’horitzó, aspiren a assolir “preus populars i gratuïts per a alguns col·lectius”. I afegeixen que si s’han apujat tarifes dos cops en un any, “també es poden abaixar dos cops en un any”.

Propera parada: MWC

En l’assemblea del vestíbul de la Sagrera, cridaven l’atenció les membres de Iaioflautes amb les seves inconfusibles armilles grogues. S’hi reconeixien també representants de l’esquerra independentista i d’altres col·lectius socials, com l’Assemblea de Joves de Sagrera-Congrés, que jugava a casa.

Fins a una desena de persones van prendre el megàfon per llençar propostes sobre com continuar la lluita. La que va generar més consens fou la de mobilitzar-se al voltant del Congrés Mundial de Mòbils (MWC, en anglès) que comença d’aquí pocs dies. En context, les mobilitzacions i vagues de la plantilla del metro anunciades per als dies 2 i 22 de febrer, amb motiu de la inauguració de la Línia 9 i de l’inici del MWC. A l’aire, una possible vaga per al dia 24, enmig del Congrés.

Ha estat aquesta data la que s’ha pres de referència per convocar-hi mobilització des de Stop Pujades. A més a més, s’ha volgut relacionar amb la lluita del CorrEscales de les tècniques de Movistar que es van declarar en vaga l’any passat. Tot plegat, va esdevenir una crida a la confluència de lluites contra tot el que amaga la façana lluent de la marca Barcelona. “La gent ha marxat amb ganes de continuar lluitant, hem d’aprofitar el moment i enfortir les accions de cara al MWC”, ha valorat Alfons Romero, qui apunta que cal esperar-se a la pròxima assemblea. Aquesta tindrà lloc el dimecres 27 de gener, a les 7 de la tarda, al Casal Popular Tres Voltes de Nou Barris.

Estacions i activistes d’ahir i d’avui

“Tenim sous del passat, volem tarifes del passat” era el lema del manifest. I moltes escenes eren repetides o similars a les mobilitzacions contínues del 2014, que van aconseguir la congelació de tarifes per al 2015. Es barrejaven crides i consignes més polítiques –“T-Mobilitat és precarietat”, “Incívic és el preu del bitllet”, “A més directius, més preus abusius”, o “Transport públic a preus populars”–, amb d’altres de més iròniques, com “Si el metro és un luxe, que hi posin canapès” o “Ells amb limusina, nosaltres com sardines”.

Al Guinardó, 25 persones van obrir els accessos durant 45 minuts. A Horta, eren una desena de persones qui les obrien i en tancaven els torns –dels models antics– al mateix temps que bloquejaven la ranura per on s’introdueix la targeta. Un activista destacava que no hi havia participat ningú de Barcelona en Comú o Procés Constituent d’Horta, “habituals en les mobilitzacions anteriors”.

A Sants, una quarantena de persones també obrien les portes de l’estació. Entres les activistes, una consellera de districte de la CUP, fet que també es va repetir a Sant Andreu, on el conseller fou una de les quinze persones participants. També el regidor de la CUP Barcelona Josep Garganté va prendre part de l’acció a Sagrera, procedent de Fontana, on el Moviment Popular de Gràcia va aplegar més de quaranta persones.

Tagged: , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading [21/01/2016, la Directa] Stop Pujades arrenca motors per tornar a reclamar preus populars del transport públic at a destemps.

meta

%d bloggers like this: