[22/12/2015, La Directa] De veïnes a ‘terroristes’: la identitat imposada

5 gener 2016 § Deixa un comentari

Notícia publicada a La Directa, mitjà d’informació per la transformació social, el 22/12/2015. Enllaç original amb imatges.

De veïnes a ‘terroristes’: la identitat imposada

Molts mitjans de comunicació estigmatitzen l’islam associant-lo al “terrorisme”. La població musulmana catalana ho pateix, fins i tot quan és nascuda aquí. La Míriam i la Fàtima, dues joves musulmanes, ens expliquen com ho viuen

Nascuda a Barcelona fa 23 anys, la Miriam es defineix com a musulmana no practicant. “No reso, tampoc menjo porc, però sí que faig el dejú pel Ramadà” i afegeix que vesteix amb roba “moderna, lleugera”. Potser per això ningú l’identifica d’entrada com a musulmana. “Quan la gent em coneix no m’identifica com a tal, però quan saben que sóc palestina…” li toca escoltar “bajanades degudes a la incultura”. O quan la policia veu el seu cognom, àrab, “comença el xou”. L’equiparació d’àrab amb musulmà i de musulmà amb “terrorista” és una constant. Ella entén que “com a musulmana no he estat agredida, però sí ofesa molts cops”.

Considera que la islamofòbia ha augmentat des de l’atac a les Torres Bessones de Nova York i, sobretot, els últims temps a causa d’Estat Islàmic. Tot i això, diferencia entre “la població inculta i islamòfoba” que realment té por i d’altra gent que sap diferenciar la manipulació mediàtica i que ja comprèn que el Daesh no representa tot l’islam. “El que més em molesta és que com a musulmans sempre hem d’explicar-nos i justificar-nos, i refusar el terrorisme obertament perquè si no pensen que n’ets simpatitzant”, explica la Míriam. La gent treu aquests temes davant d’ella “per veure quina resposta dic o deixo de dir”.

“Vés-te’n al teu país”

Amb 21 anys, la Fàtima és “creient i practicant” de l’islam. Ha viscut episodis d’islamofòbia “en la pròpia pell” tant al carrer, com per part d’amistats com de la policia. Un dels clàssics és que li diguin “vés-te’n al teu país”, cosa que, segons ella puntualitza amb ironia, “ja ho faig”. I és que la Fàtima és nascuda i resident al Vallès Occidental de tota la vida. “Com que sóc musulmana la gent es pensa que també sóc estrangera”.

El rebuig augmenta en funció de la visibilitat. “Quan em vaig posar el hijab vaig poder sentir en primera pell la islamofòbia”. I afegeix que quan hi ha accions violentes a Europa o els EUA que es vinculen al fonamentalisme islàmic “la islamofòbia està més present, sobretot al carrer”. Ella també la pateix a les xarxes socials. Li recriminen que parli de feminisme, “sembla que ser musulmana i feminista no quadra”. Algun cop li han dit que la seva religió és masclista, a part dels comentaris clàssics “mora de merda” o “treu-te aquest vel”.

Per ella, els comentaris són quotidians. Entén que “la islamofòbia és una constant des de tots els àmbits de la societat”, on considera que està “molt normalitzada”. En aquest sentit, destaca que, més enllà dels casos concrets, la islamofòbia “és una constant en les nostres vides”, tot i que es veu més quan es manifesta “de forma molt violenta”. Per exemple, la Fàtima explica el cas d’una dona gran que la va empentar expressament pel centre de Barcelona. L’empenta va anar seguida del comentari “mora de merda, mira per on vas”.

Al tren també ho ha patit, quan s’ha trobat amb mirades “inquisitives” cap a la seva motxilla, “com si en algun moment hagués d’esclatar”. Aquest tipus de situacions, així com els comentaris, prejudicis i estereotips als mitjans de comunicació “són les violències més subtils i més pesades”.

La Miriam i la Fàtima no són casos aïllats. Amb dades del 2013, a Catalunya hi viuen 465.142 persones musulmanes, de les quals 100.121 són catalanes de naixement. Són persones que veuen empitjorat el seu dia a dia per la construcció social dels mitjans de comunicació i del poder polític. La causa és l’equiparació de la seva religió amb el terrorisme. Fins i tot, haver nascut a Catalunya no les salva de ser considerades com a potencials terroristes en lloc de veïnes normals i corrents.

Tagged: , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading [22/12/2015, La Directa] De veïnes a ‘terroristes’: la identitat imposada at a destemps.

meta

%d bloggers like this: