[03/12/2015, La Directa] L’estudiantat de la UAB es mobilitza i vota contra el 3+2

17 Desembre 2015 § Deixa un comentari

Notícia publicada a La Directa, mitjà d’informació per la transfromació social, el 03/12/2015. Enllaç original amb imatges.

L’estudiantat de la UAB es mobilitza i vota contra el 3+2

La participació en el referèndum supera de llarg qualsevol altra contesa electoral i certifica la voluntat de paralitzar la implementació del projecte de reforma universitària

Amb una de les participacions més altes de l’estudiantat censat, les estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s’han pronunciat a favor de paralitzar la reforma 3+2 amb més del 95% dels vots. El referèndum sobre el 3+2 vol suposar un punt d’inflexió en la lluita contra la privatització de la universitat, “hereva de la lluita contra el Pla Bolonya” i amb la intenció de continuar aquest pols amb més mobilitzacions.

El referèndum sobre la reforma del sistema universitari coneguda com a 3+2, organitzat des de la comunitat estudiantil, ha assolit el 26,6% de participació. Això són onze punts percentuals més que a les darreres eleccions al rectorat i “la xifra més elevada mai assolida a qualsevol convocatòria electoral a la UAB”, en paraules de Mar Ampurdanès, estudiant de primer de Dret i membre de l’Assemblea de Ciències Jurídiques i del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Ampurdanès ha format part de la comissió tècnica que ha coordinat l’esdeveniment a tot el campus. “Hem mobilitzat més d’un centenar de persones per fer de presidents de mesa i de vocals”, a part de fer torns “d’agitació i propaganda” i tenir a punt tot el mecanisme de votació i de recompte de vots. La jornada s’ha desenvolupat “sense incidències” i ha assolit el 95,8% de vots favorables a la paralització del 3+2.

Dani M. Tubau, estudiant de Ciències Polítiques des de fa tres anys i membre de l’Assemblea de facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, fa èmfasi en el percentatge de participació. En les eleccions al rectorat de 2002, la participació estudiantil va ser del 2,41%; el 2005, del 6,42%; el 2008, del 8,20%; i el 2012, del 15,2%. Per a Tubau, “la validesa dels resultats és total; les enormes dades de participació, els mecanismes de garanties democràtiques i la incontestable victòria del Sí a la paralització del 3+2 ens avalen per tirar endavant la lluita per l’educació pública”. Tubau ressalta “la profunda manca de legitimitat democràtica amb què el rector Ferran Sancho i el seu equip de govern fan i desfan a la Universitat Autònoma” i subratlla la “la incapacitat de les institucions” per representar les estudiants que, segons la seva opinió, són “ignorades i oblidades” en la presa de decisions dins la universitat. Entén que això potencia “tota acció que tingui com a objectiu alçar la veu dels estudiants”. Sancho és el responsable, entre altres, de la criminalització del moviment estudiantil, organitzat solidàriament a través de la plataforma 27 i més per fer front a la repressió.

Referèndum autoorganitzat per avançar en la lluita

“No és que hi hagi una manca d’entesa entre les institucions de govern i els estudiants, és que senzillament no se’ns ha escoltat”, exclama Marc Comerma, estudiant del grau d’Història i membre de l’Assemblea de Lletres i del SEPC. “8.324 estudiants han votat Sí al referèndum i això no es pot obviar. Volem paralitzar el 3+2 i obrir un procés democràtic de debat”. Destaca que fa més d’un any que es mobilitzen convocant manifestacions, vagues, presentant mocions al claustre, organitzant debats per valorar alternatives, etc. En aquesta línia, Ampurdanès denuncia que el 3+2 comportarà “canvis en el finançament i la governança en detriment de l’accés de les classes populars a la universitat i cap a una menor participació de les estudiants als òrgans de decisió”.

Tubau destaca que, tot i el suport d’alguns deganats i l’ajuda per obtenir els censos i les urnes, “la resposta per part de la UAB és el silenci”. Ampurdanès assumeix que els resultats no són vinculants, “però tenen un gran paper a l’hora de fer pressió”. Comerma assegura: “Amb aquests resultats, anirem al rectorat i a les facultats per exigir que s’acatin i esperar un posicionament de les institucions”. Explica que la seva voluntat és seure amb l’administració de la UAB per obrir un procés democràtic de debat sobre quin és el millor model d’educació. “La pilota és a la seva teulada, nosaltres hem votat i hem decidit, ara hauran de moure fitxa”, afirma.

Tubau té clar que “la lluita no s’acaba marcant un Sí en una papereta; la lluita es guanya a les aules, als passadissos de les facultats, als carrers” i acompanyades del professorat i el Personal d’Administració i Serveis (PAS). Les mobilitzacions continuaran en un futur. “Si no tenen voluntat de diàleg, seguirem mobilitzant-nos dia rere dia”, afirma Comerma. Només durant l’any passat, Ampurdanès destaca la convocatòria de dues vagues i un tall de les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), entre altres mobilitzacions i accions.

El referèndum de la UAB, organitzat des de la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF), no serà un cas aïllat geogràficament. Altres universitats dels Països Catalans també s’estan organitzant per fer nous referèndums, que s’espera que se celebrin des d’ara i fins a finals del mes de gener.

Què és el 3+2?

Per a Ampurdanès, el 3+2 és “el darrer atac a la universitat pública i un pas més cap a la seva mercantilització i la privatització”. La reforma suposa el pas de quatre anys de grau a tres, d’una banda, i l’ampliació del màster a dos anys, de l’altra. Aquesta reforma comportarà l’obligatorietat de la mateixade cursar un màster, “ja que els continguts treballats al grau seran generalitzats i insde la mateixauficients”. S’encariran els estudis, donat que el preu del crèdit del màster és molt més elevat, a part de tenir una gran part de l’oferta en el sector privat”.

Tubau posa l’accent en haver trencat el silenci mediàtic. “Un curs abans que es plantegés l’aplicació definitiva del 3+2, cap mitjà de comunicació ni cap conselleria o ministeri en parlaven”. Entén el 3+2 com un pas més dins l’Estratègia Universitària 2015 (EU2015), un pla de reformes universitàries a escala europea. Per a Tubau, aquesta és l’última d’un seguit de mesures “enfocades a privatitzar la universitat; aquesta lluita és permanent des d’abans de Bolonya i ens en sentim les seves hereves”.

Tagged: , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading [03/12/2015, La Directa] L’estudiantat de la UAB es mobilitza i vota contra el 3+2 at a destemps.

meta

%d bloggers like this: