[19/06/2015, Diari del Treball] «Em demanen cinc anys per abaixar dues persianes el 29M a Sant Andreu i mai ningú m’ha preguntat per això»

3 Juliol 2015 § Deixa un comentari

Entrevista realitzada al Diari del Treball, publicada el 19/06/2015. Enllaç original amb imatges.

Roger Sànchez: «Em demanen cinc anys per abaixar dues persianes el 29M a Sant Andreu i mai ningú m’ha preguntat per això»

Roger i Saturnino Mercader creuen que amb el cas dels vaguistes de Sant Andreu s’ha volgut fer un escarment als que s’oposaven activament al desmantellament de l’Estat de Benestar

L’entrevista és un xic atípica, els dos acusats pels fets del 29 M a Sant Andreu tenen horaris difícils de casar. Tenen edats diferents i trajectòries també distintes i si no hagués estat per les acusacions que els demanen, més de vuit anys de presó, possiblement no s’hagueren fet amics com ho són ara.

Roger Sànchez és independentista i el més jove dels dos.

Què feies el dia 29 de març de 2012?

Aquella jornada els sindicats majoritaris havien convocat vaga general contra la reforma laboral del PP. Aquesta convocatòria se la van fer seva altres organitzacions  com la COS o CGT s’hi van afegir. Diverses entitats i moviments socials de Santa Andreu vam decidir participar. Així es va crear el comitè de vaga del 29M del barri on hi havia molta gent procedent del 15M.

Recordes que vas fer aquell dia?

Sí, amb claredat. Aquell dia amb el piquet de la gent del barri vam donar diverses voltes informant que hi havia vaga general. Nosaltres volíem desbordar la pretensió inicial i transformar la jornada en una vaga social.

Hi va haver algun incident?

Cap a dos quarts de dues havíem acabat el piquet del matí. Vaig decidir anar cap a casa a dinar. En passar per la plaça del Comerç vaig veure dos o tres guàrdies urbans esverats. Davant meu vaig veure també dues persones amb una motxilla que van deixar a terra. De cop els guàrdies se’m van abraonar i em van tombar. Més tard van recollir la motxilla, que van dir que era meva, on hi havia esprais de pintura.

En aquell moment va aparèixer Saturnino Mercader, al qual jo no coneixia. Però d’això ja te’n parlarà ell.

En aquell moment et van detenir?

Sí, em van dur primer a la comissaria de la Guàrdia Urbana a l’Estació del Nord, i d’allà fins a la comissaria de les Corts dels Mossos d’Esquadra. Em van deixar lliure al cap de 27 hores, sense haver declarat.

No vas declarar en aquests llocs?

No. Em vaig negar. Jo vaig declarar per primer cop davant la jutgessa l’octubre de 2012, set mesos després. En aquell moment només em van preguntar per si havia fet pintades. I vaig quedar tranquil perquè depenent dels danys declarats les pintades poden ser una falta o un delicte. Però això no m’ho van especificar.

I vas seguir la vida normal?

Totalment. Fins que a l’octubre de 2013 m’arriba una comunicació segons la qual m’acusaven a més d’haver abaixat dues persianes d’establiments comercials. Ja eren delictes i hi afegien un altre, de resistència a l’autoritat: dos anys i sis mesos per cada persiana i dos anys més per resistència.

Tinc entès que hi ha diverses peticions de penes, no?

Després es van aclarir. De totes les peticions, la de l’Ajuntament era la més elevada, finalment va ser de 2 anys i mig per persiana, que en diuen atemptat contra dret al treball, i un any més per resistència. Però, per exemple la Generalitat demana un any per cadascun dels suposats delictes. Cal dir que tot i això, quan es passa de dos anys, si et condemnen, vas a la presó.

No sé si he entès bé, mai t’havien preguntat per les persianes aquestes que diuen que vas abaixar i et vas trobar que et demanaven un munt d’anys per això?

Si, exactament, mai m’han preguntat per la baixada de persianes i tanmateix em volen empresonar per aquest diguem-ne detall.

I tinc entès que la qualificació dels fets a jutjar fa molt poc que us ha arribat?

Fa tres setmanes, és el temps mínim abans del judici que per llei han de respectar. Una altra cosa estranya del cas!

Però a Sant Andreu fa temps que hi ha mobilització pel vostre cas?

JO vaig ser el primer detingut a Sant Andreu. La nit avans de la vaga s’havien produït identificacions al barri. i a partir d’aquell moment el grup de suport assumiex tots els casos de repressió que es van donar a Sant Andreu durant la vaga del 29M. A partir d’octubre de 2013 es reactiva el grup de suport. I des d’aquell moment no s’ha parat de fer accions per comunicar a la gent les circumstàncies del cas i demanar solidaritat.

Saturnino Mercader és també veí de Sant Andreu. És un conegut sindicalista de CGT de Transports Municipals de Barcelona i actualment secretari d’acció sindical de Catalunya.

L’ajuntament li demana dos anys de presó, per què?

-Saturnino amb mirada incrèdula, comença el seu relat- Si fem cas a l’informe de la Guàrdia Urbana, jo formava part d’un piquet de gent amb estètica ocupa -Mercader té i tenia llavors una imatge convencional-.

Jo vaig participar – explica – en la vaga de l’empresa per poder fer dos dies de descans a la setmana. Durant molts dies vam tenir un piquet aquí a les cotxeres al barri, i al davant nostre hi havia sempre els guàrdies municipals. I vam tenir picabaralles amb els urbans. Per això crec que hi havia qui me la tenien jurada!

Expliqueu, si us plau que va passar el dia dels fets?

Jo havia estat a les portes de les cotxeres fent vaga general. Quan anava cap a casa a dinar vaig veure tres o quatre urbans detenint de manera violenta una persona que no coneixia -en Roger -. Vaig anar a recriminar-los el que feien! Els hi vaig dir: Què feu!, i també altres coses, però no va passar d’aquí.

Vau tenir algun enfrontament amb els guàrdies?

No, però, almenys un guàrdia feia cara d’estar molt espantat. Potser pensava que la situació li marxava de les mans. L’única cosa que em va dir aquell guàrdia va ser. «yo a ti te conozco». Vaig acompanyar el grup fins a l’Ajuntament de Sant Andreu i després vaig anar cap a casa. No em vaig resistir a ningú perquè ningú em va intentar detenir!

I què va passar després?

L’endemà vaig rebre una trucada de l’Ajuntament que em deien que m’havien denunciat. I l’octubre de 2013, dos anys més tard vaig saber que m’acusaven de resistència a l’autoritat! I fa poc vaig saber que em demanen dos anys de presó!

Roger, què és el que més et xoca del cas?

El que més m’indigna és que m’acusin d’impedir el dret al treball quan els qui s’han carregat el dret al treball són els que han fet les reformes laborals: PP i CiU. Els dos partits que ara també intenten carregar-se el dret de vaga. En aquest sentit crec que ens han agafat com a caps de turc per criminalitzar el dret de vaga i CiU és l’executora d’aquest atac.

Què us sembla que l’Ajuntament presidit per Ada Colau s’hagi retirat del cas Isma i Dani, hauria de fer el mateix amb el vostre i amb els altres casos vinculats amb el 29M?

-Respon Mercader- Jo me’n vaig alegrar en saber la retirada de la personació en el cas Isma i Dani, hem fet actes junts i ens apreciem.  -Intervé Roger-  Crec que lògicament el consistori hauria de fer mateix respecte als altres casos, en especial els detinguts el 29M al Poblenou. Si em preguntes si crec que la Generalitat s’hauria de retirar de l’acusació, més enllà de la meva situació personal, crec que pensar que ens tindran compassió és ser il·lús!

Tant CGT com la Coordinadora Obrera Sindical, (COS) a la qual pertanyo jo, han reclamat que el nou ajuntament sigui coherent i tracti tot-hom igual. Ens consta que les dues regidores i el regidor de la CUP han fet gestions en el mateix sentit. Queda poc temps -el judici està assenyalat pel 30 de juny- per veure què fan.

-Mercader trenca el seu mutisme,  experimentat en mil batalles fa una reflexió final-: Penso que el 2012 intentaven evitar que hi hagués resposta a les agressions socials que estaven perpetrant, per això Ajuntament i Generalitat es presenten com acusacions particulars, a banda de la de Fiscalia en tots els casos contra els vaguistes del 29M. Ens volien escarmentar, però no crec que ho hagin aconseguit!

Tagged: , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading [19/06/2015, Diari del Treball] «Em demanen cinc anys per abaixar dues persianes el 29M a Sant Andreu i mai ningú m’ha preguntat per això» at a destemps.

meta

%d bloggers like this: