[30/05/2015, L’Accent] Les vaguistes accepten la proposta de Telefónica i abandonen l’ocupació

13 Juny 2015 § Deixa un comentari

Notícia publicada a L’Accent, periòdic popular dels Països Catalans, el 30/05/2015. Enllaç original amb imatges.

Les vaguistes accepten la proposta de Telefónica i abandonen l’ocupació
Durant tota la matinada i matí s’han succeït reunions amb noves propostes de Telefónica damunt la taula i contrapropostes des les vaguistes, que han pres una decisió en tensa situació.

A la matinada de divendres a dissabte, va arribar una nova proposta Telefónica; Barcelona en Comú havia mediat amb Kim Faura i feien la següent proposta: Telefónica proposava reunió amb les contrates i el comitè de vaga; hi hauria el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona com a mediador; i Jerónimo Vílchez, com a mediador de Telefónica; els punts a tractar serien el contracte bucle i els diferents nivells de subcontrata; la reunió s’hauria de fer previ desallotjament voluntari de la botiga.

La proposta recolliria una de les reivindicacions de les vaguistes -el reconeixement del comitè com a interlocutor-, però en deixaria fora moltes d’altres, com la figura de Telefónica com a part, no com a mediadora. Telefónica retiraria la denúncia per l’ocupació, sempre i quan desallotgessin en un marge de 2 hores després d’haver signat la carta.

S’han produït diversos debats de matinada, i les vaguistes han elaborat una contraproposta. Acceptarien la reunió però amb Telefònica com a part, no com a mediadora, així com incloent-hi les no represàlies per l’ocupació ni cap denúncia a treballadores en el marc de la vaga a tot l’Estat. Quedaria pendent acordar si la reunió l’exigirien mentre durés l’ocupació o acceptarien marxar-ne prèviament.

Després d’hores debatent-ho en reunions i assemblees que s’han allargat matinada i matí, a les 11:05 h han fet entrar tothom i han valorat dues opcions. La primera, acceptant la proposta de Telefónica però afegint que haurien de ser part, i no mediadora, o bé la segona, que no marxarien fins que Faura donés resposta a la seva contraproposta. Cal destacar que si bé Faura exigia resposta en 2 h després d’haver-la fet arribar, ell esgrimia que no podia donar resposta a una modificació de la inicial sense el vistiplau dels advocats -que estarien dormint- o de Madrid. Així doncs, l’ocupació de la botiga es podria allargar encara un o dos dies, situació que algunes vaguistes defensaven des d’una posició de força de cara a la negociació.

La primera proposta asseguraria tenir reunió, però amb unes condicions i punts damunt la taula poc avantatjoses i sense gaire garanties que el desenllaç fos diferent del de la reunió del passat dilluns 11 de maig. La segona presentaria un futur del tot incert però demostraria una posició de força des de la que partir amb més contundència a l’hora de negociar.

En una primera votació, a les 11.15 h, l’assemblea allí present s’ha decantat clarament per la segona opció, tot i que l’assistència no era molt massiva, en general. A continuació s’ha fet una segona assemblea, aquesta en exclusiva de vaguistes i apartada, al fons de la botiga.

A les 11.45 h ha conclòs l’assemblea, on han decidit finalment acceptar la proposta de Telefónica. La decisió no ha estat unànime ni exempta de polèmica i tensió, ja que si bé ha estat majoritària, algunes vaguistes s’han encarregat de recordar que no era aquesta la posició amb la qual havien entrat feia 8 dies a la botiga: no marxar-ne sense cap acord -no promesa de reunió-, i menys amb Telefónica com a mediadora i no com a part. Algunes vaguistes ho han valorat com un retrocés respecte tres setmanes enrere.

Amb tot, els portaveus han destacat que la posició de l’empresa no sembla tan enrocada com fa tres setmanes. Javi Marco i Aitzol Ruiz de Azúa han signat l’acord a les 13h amb Kim Faura i un assessora de l’empresa, davant la presència d’Ada Colau i Gerardo Pisarello com a testimonis. Poc abans de les 14 h, Marco i Ruiz han arribat a la botiga entre aplaudiments i abraçades. S’ha fet una nova assemblea a part, exclusiva de vaguistes, que havia de servir per explicar i exposar l’acord i on s’han visibilitzat, de nou, les diferents posicions respecte l’acord aconseguit. Malgrat tot, les vaguistes s’han fet una foto de família victoriosa, fent pinya i aixecant els ànims pel que s’ha aconseguit fins ara, ja que la vaga no ha acabat.

Amb tres quarts d’hora ha començat la roda de premsa, que ha estat precedida per una columna de vaguistes que sortien amb objectes, motxilles i d’altres útils que deixaven entreveure la marxa de la botiga. Durant la roda de premsa, Javi Marco i Aitzol Ruiz han explicat els acords a què s’han arribat: la reunió es farà entre el 2 i el 5 de juny, al Col·legi d’Advocats de Barcelona, amb la presència del degà com a mediador. També hi haurà un representant de Telefónica com a mediador, mentre que la part empresarial estarà representada per les contrates.

Les vaguistes aconsegueixen, doncs, el reconeixement com a interlocutors vàlids, així com la retirada de la denúncia a Ruiz de Azúa. Damunt la taula: la jornada de 40 hores setmanals i els diferents nivells de contractació i subcontractació.

La lluita continua”

Les declaracions a premsa han tingut un fort component emocional, sobretot quan les vaguistes s’han posat darrere dels dos portaveus per donar-los suport. “Si no haguéssim fet aquesta vaga, en tres mesos haguessin destruït els llocs de feina que queden [de contrates] i ens hauríem hagut de fer autònoms tots”, han exposat.

També han ressaltat els aspectes més positius de la vaga. “Aquí dins ens hem organitzat molt ràpidament”, a part de la pinya que han fet a nivell emocional i personal. “La vaga i la lluita al carrer continuen: dimarts seguirem fent piquets”, ha assegurat Marco. En aquest sentit, han agraït el suport de les forces polítiques que han signat el compromís de les escales, així com dels moviments socials i polítics que han estat allà com una més. “Això és una victòria de la classe obrera i de la unitat popular”, han assenyalat.

Tagged: , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading [30/05/2015, L’Accent] Les vaguistes accepten la proposta de Telefónica i abandonen l’ocupació at a destemps.

meta

%d bloggers like this: