[29/05/2015, L’Accent] Telefónica ataca per tots els fronts, la solidaritat de classe respon amb fermesa

12 Juny 2015 § Deixa un comentari

Notícia publicada a L’Accent, periòdic popular dels Països Catalans, el 29/05/2015. Enllaç original amb imatges.

Telefónica ataca per tots els fronts, la solidaritat de classe respon amb fermesa
L’empresa aconsegueix que el jutge ordeni el desallotjament i les vaguistes aconsegueixen una ràpida resposta solidària

L’empresa mou tots els fils per acabar amb l’ocupació del MWC sense voler negociar ni resoldre el conflicte laboral, mentre que els i les vaguistes segueixen exigint negociar i resoldre el problema en el seu origen.

Divendres 29 es complien els 7 dies d’ocupació del MWC, l’ #OccupyMovistar, i el 53è dia de vaga en un punt que semblava no haver-se de desencallar: les vaguistes, com sempre, disposades a negociar, tenien enfront una Telefónica que s’hi tancava en banda, a l’espera d’una ordre de desallotjament que el jutge desestimava tot convidant-la a resoldre el conflicte per la seva motivació, la laboral.

De fet, feia un parell de dies que l’empesa havia ofert a les vaguistes d’asseure’s en una mesa de negociació, però en la condició de mediadora, entre elles -les vaguistes- i les empreses de contrates. I sempre, previ desallotjament voluntari del MWC. En una gran assemblea dijous a la tarda, les vaguistes havien rebutjat aquest oferiment, en tant que no complia cap del requisits que demanen: la determinació de les vaguistes és no marxar sense acord -no sense convocatòria de taula de negociació- i amb Telefónica com a part, no com a mediadora.

Al migdia de divendres, però, van saltar totes les alarmes: el jutge ordenava el desallotjament del MWC. L’arribada de solidàries al MWC va ser immediata. D’entre les primeres, les futures regidores de la CUP-Capgirem Barcelona Maria José Lecha i Maria Rovira, per bé que de les més sonades va ser, una estona després, la de la més que probable futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, mostrant el suport de la candidatura Barcelona en Comú a les vaguistes. Escenes que trenquen esquemes en aquesta societat, com la de la pròpia Maria José Lecha apuntant-se el número de Rereguarda en Moviment al braç només arribar, en vistes al que semblava un desallotjament imminent.

A primera hora de la tarda, les vaguistes celebraven una assemblea per encarar la situació, mentre alguns barris activaven columnes solidàries per desplaçar-se fins la manifestació que tindria lloc a partir de les 19 h al Parc de les Tres Xemeneies, al Poble Sec, fins la botiga. Centenars de persones es manifestaren sorollosament, mostrant la solidaritat activa amb les vaguistes, mentre a la botiga un patrulla de Mossos havia de tornar un parell de cops per notificar el desallotjament a na Maria José Lecha i el diputat David Companyon (ICV-EUiA). Un grup de gent tallava solidàriament el carrer Fontanella, en una acció que s’allargaria fins ben entrada la nit.

Ja al vespre, i amb centenars de persones solidàries congregades, una flashmob rebatejava el MWC en el Strike World Centre, rètol al qual hi afegien també les paraules ‘lluita’ i ‘#ResistènciaMovistar’. A l’acció hi participaven desenes de solidàries allí presents.

Poc després de les 21 h, començava la roda de premsa. En aquesta, Javi Marco, portaveu del comitè de vaga, exposava de bell nou les motivacions de la vaga i d’estar ocupant la botiga, totalment contra la seva voluntat ja que elles l’únic que volen és treballar en condicions dignes. Va denunciar que Telefonica seguia sense voler-los reconèixer com a treballadors/es seus, “quan jo estic obligat a presentar-me com a tal quan vaig a les cases a treballar”. “Aquí dins hi ha famílies que passen gana, que treballen d’entre 12 i 14 h diàries, 7 dies a la setmana; si un dia et negues a treballar a l’endemà ja no cal que tornis”, va exposar, denunciant la situació d’esclavitud en què es troben els i les tècniques de Telefónica. “Volem tornar a casa però no ho farem sense una mesa de negociació”.

A continuació, va prendre la paraula na Gabriela Serra, recordant el suport actiu de desenes i desenes de col·lectius i organitzacions polítiques, així com de candidatures, algunes de les quals, allí presents, van mostrar després el seu suport explícit a la lluita de la #ResistènciaMovistar. Serra va denunciar que la mateixa Telefónica assegurava estar perdent 75.000€ diaris amb l’ocupació de la botiga -centenars de milers d’euros fins aleshores, doncs-, i que tot i això preferia mantenir les seves treballadores en pèssimes condicions, abans d’asseure’s a negociar i deixar de perdre diners.

El moment més emotiu de la roda de premsa, però, va ser quan es va recordar que allí hi faltava una persona, n’Aitzol Ruiz de Azúa, portaveu de les vaguistes i que ha estat inculpat com a cap de turc per part de Telefónica en la denúncia per l’ocupació de la botiga. “L’han triat a ell perquè és el portaveu, però no saben que tots i totes som portaveus d’aquesta lluita”, va afegir, mentre les solidàries assistents cridaven ‘jo sóc Aitzol’, algunes vaguistes mostraven cartells ‘Tots som Aitzol’ i Marco s’eixugava les llàgrimes, visiblement emocionat.

La darrera oferta de les vaguistes, ahir vespre, era una mesa de negociació on el degà del Col·legi d’Advocats exerciria de mediador entre elles, d’una banda, i les contrates i Telefónica, de l’altra. La mesa podria estar observada, també, pels partits signants del compromís de les escales.

Després de la roda de premsa, es van suspendre els concerts previstos, en ares de no donar possibles motius de desallotjament sota excuses de seguretat pública. La gent, però, va seguir congregada donant suport a les vaguistes durant tota la nit i matinada. Com cada dia, el menjar havia estat elaborat solidàriament per un col·lectiu extern. En aquest cas, fou a càrrec de Sindillar, que van fer ceviche, menjar típic peruà. No en va, moltes vaguistes tenen origen sud-americà, amb forta presència peruana.

Tagged: , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading [29/05/2015, L’Accent] Telefónica ataca per tots els fronts, la solidaritat de classe respon amb fermesa at a destemps.

meta

%d bloggers like this: