Viure vol dir compartir

1 Setembre 2012 § 2 comentaris

Ressenya sobre l’espectacle Trau, d’en Guillem Albà.

Tancat en un món de bons records, aïllat d’una vida conflictiva que produeix constantment moments bons i dolents a parts iguals. Sol. Sol, per voluntat pròpia, malgrat hi hagi qui s’entesta en treure’l del forat irreal de flors i violes i fer-lo sortir al carrer, fer-lo viure.

Així viu el personatge principal de Trau, acumulant bones experiències per reviure-les una i altra volta. Omplint-se de records, que són passat, castrant-se voluntàriament, mutilant-se l’interès, l’anhel de descobrir, de viure novetats -bones o dolentes-, de compartir. Amb d’altra gent, amb la vida mateixa, interactuant-hi.

Un personatge que porta a l’extrem la síndrome de Peter Pan, de no voler créixer, negant-se a si mateix l’existència de les coses dolentes, les pors, la conflictivitat, fins i tot la mort. Un personatge que vol anar contra corrent, que voldria fer girar les agulles del rellotge en el sentit contrari, o bé que s’aturessin en aquell bon moment; o millor encara, que tornessin una i una altra vegada sobre aquells moments dolços, feliços, de joia i alegria dels que, sí, també es composen nostres vides. Però, i per això són vides, no ho són tots.

Passa els dies, hores, minuts i segons -que se li fan dècades- defugint la mort, evitant contacte humà, esquivant les males notícies i aïllant-se en un món fictici on tot és de color rosa. Quan reviure es converteix en les primeres passes, i accelerades, cap a la mort. La mort social, que és la nostra com a persones, la mort del plaer de la descoberta, de tornar a viure noves experiències positives, que ho són més quan vénen després d’algunes de negatives. Així és la vida.

Damunt l’escenari, tres personatges i dos ajudants, sovint invisibles. A part del personatge principal, interpretat per en Guillem Albà, hi trobem el del narrador-presentador, interpretat per en Blai Rodríguez. I finalment, un tercer personatge clau i espectacular: l’escenari. Un escenari meravellós, que atrapa, que juga un paper essencial dins l’obra fins al punt de cobrar vida. És, realment, resultat d’una feina molt dura que he permès construir les necessitats de l’espectacle amb gust i senzillesa, amb enginy i alegria, amb la perfecció i sincronització d’un rellotge com el que ens presideix i que no ha oblidat l’essència del teatre més guerriller, del d’abans, del que fa volar la imaginació del públic, meravellat.

Malgrat un inici un pèl lent, al meu parer, quan a mode de presentació se’ns mostra la rutina del personatge, l’obra transcorre viva i alegre. Atrapa, i entendreix, i tot i que el personatge és extrem, tothom pot veure-hi reflectits tics d’alguna persona. O d’una mateixa. La negació de l’evidència, que no tot és alegria -i menys amb els temps que corren-, és, de ben segur, una situació en què ens hi hem trobat més d’un cop. Però créixer és sortir al carrer i compartir, allò bo i allò dolent. D’aquí que en acabar l’obra hom no pugui deixar de sentir tendresa i certa malenconia, empatia i un nus a la gola. Per a naltros, també.

I en acabar l’obra, abraçades i una voluntat ben clara: sortir al carrer. Trobar-nos, tots i totes. I compartir. Que riure, plorar, estimar, follar, enrabiar-se, lluitar, etc., són maneres de compartir, i això és viure.

Tagged: ,

§ 2 Responses to Viure vol dir compartir

  • LUI ha dit:

    El pallasso trist i el pallasso simpàtic portats a l’extrem

    • adestemps ha dit:

      mmm… des del meu punt de vista, aquesta és una lectura molt simple. És més, no entenc ni l’obra com a d’humor, sinó filosòfica, reflexiva. Al cap i a la fi, “el pallasso simpàtic” és descrit amb una connotació negativa, també, perquè representa la conflictivitat de la vida, allò bo i allò dolent. No creus?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading Viure vol dir compartir at a destemps.

meta

%d bloggers like this: