Només puc defensar-la amb totes les meves forces

9 febrer 2012 § 3 comentaris

http://t11targeta.blogspot.com/

La T11 és una iniciativa solidària per aconseguir rebaixar el preu del bitllet

Dimecres 8 de febrer. Els i les treballadores de TMB convoquen vaga per forçar l’empresa que apliqui les millores salarials que els deu (i que es van aconseguir després de mesos de lluita) i també publiqui els sous dels directius. A més, ho fan sabent que també és una guinyada d’ull als i les usuàries, que patim el brutal augment de preus d’aquests 2012. És a dir, l’empresa contra treballadors/es i usuaris/es, o el que és el mateix, treballadors/es fent pinya amb els usuaris/es contra l’empresa.

Dijous 9 de febrer. L’ofensiva burgesa no s’ha fet esperar. El discurs liberal, anti-obrer, és a tots els mitjans de comunicació: pseudo-periodistes i tertulians prostituïts/es (valgui la redundància) s’afanyen a atacar la decisió dels i les treballadores de TMB. A tot arreu: diaris, internet, ràdios… Unanimitat. Això sí que és unitat de la classe burgesa, coi!

La pregunta és, per què? Per què tanta rapidesa? Per què tanta ofensiva? Pels mateixos motius que naltros ho hem de defensar amb totes les nostres forces: és posar damunt la taula el conflicte irresoluble, irreconciliable.

Per què defenso la vaga a TMB? Com a treballador, no puc fer altre cosa que donar suport a aquells i aquelles que decideixen lluitar per millorar les seves condicions laborals. Per solidaritat, i perquè tard o d’hora això ens reverteix posivitament a tothom. Però més encara: com a treballador que busca anar més enllà que simplement millorar les condicions laborals dins el marc del sistema capitalista, el fet que s’hagi decidit en multitudinàries assemblees, encara em transmet més legitimitat, més força, més coherència a aquesta decisió.

Això, jo ho penso i ho visc com a treballador que busca l’assemblearisme. Per això m’agrada. I això ho han vist també tots els empresaris, periodistes i tertulians, per això no els agrada. Perquè és radicalment el contrari del que volen i busquen: els perjudica que els i les treballadores busquin millorar les seves condicions de vida. Encara més els perjudica que funcionin per assemblea, en preferirien l’individualisme.

Però encara hi ha més. La vaga de TMB es fa, també, mostrant empatia amb els i les usuàries, per la pujada de preus. Mentre TMB segueix sense voler publicar els desorbitats sous i pensions dels seus directius, el servei es redueix, s’eliminen línies i es puja el preu del bitllet. Aquí només hi ha una víctima: la població treballadora que necessita del transport públic per desplaçar-se, per viure. Els i les treballadores de TMB ho saben, i estenen la mà a qui, com ells/es, pateix l’arrogància de la direcció de TMB.

I a mi això m’agrada. Com a usuari i com a treballador. I això no agrada gens a tots aquests que generen discurs pro-empresa vestit d’una imparcialitat que mai han sabut ni fer veure com a façana. Saben que s’està teixint una unitat els perjudica. És més, saben que aquesta unitat ja existeix, ja ve d’abans.

I és que aquí hi ha un tercer factor: la lluita de TMB s’ha mostrat i evidenciat com una de les més combatives els darrers anys a la ciutat de Barcelona. No només per ser una plantilla capaç de passar a l’ofensiva (en una època on els drets es defensen, si és que no es perden), sinó de poder guanyar gràcies, precisament, a la combativitat i a la solidaritat activa d’usuaris/es. Això ho sabem naltros, i a mi m’agrada, i això ho saben ells, i els perjudica.

Ja que hi som, parlem del quart factor: la ciutat. Aquest ens eteri que ningú sap què o qui és, què diu o què pensa, però que tothom s’afanya a posar-se’l a la boca per sortir-ne en defensa, sempre en defensa dels seus interessos. Els seus de qui parla, no de la ciutat. Cal deixar-ho clar: la ciutat, en el capitalisme, no és res més que el punt de trobada més conflictiu dels interessos enfrontats i irreconciliables. És un espai geogràfic on conflueixen les màximes contradiccions, en tots els sentits, i, per definició, és impossible que tingui uns interessos comuns. Perquè la ciutat no existeix com a tal, sinó que som les persones que hi vivim, i les relacions socials desiguals que s’hi configuren i hi configurem, les que fan aquesta ciutat. Però precisament per això, la ciutat és un tot que no pot caminar cap a una sola direcció: és, senzillament, impossible.

I precisament per això, omplir-se la boca en defensa de la ciutat és, o ser ingenu, o ser un ideòleg que vol enganyar la gent. Tenint en compte que tots els que parlen en nom de la ciutat fa temps que els va sortir el pèl púbic, només puc entendre que ens volen enganyar. Però ja no cola. Ja no cola que em diguin que la ciutat se’n ressentirà, que això no és bo per la ciutat, que donarà mala imatge… Aviam, anem a pams. De qui (persones amb noms i cognoms) m’esteu parlant? Per a qui no és bo que es lluiti pels drets laborals? Pels empresaris. Per a qui donarà mala imatge? Per a aquells que venen la ciutat només com a aparador per a turistes i congressos, per a l’estranger: és a dir, per a polítics professionals (de totes les sigles que han governat fins ara) i els empresaris. Qui se’n ressentirà? Qui pugui treure negoci del MWC, perquè els i les treballadores i els i les usuàries ens n’estem ressentint, pel cap baix, des de l’1 de gener de 2012; però posant aquesta data com la darrera més flagrant, perquè les millores salarials fa més temps que s’haurien d’haver aplicat, i l’augment de les tarifes és una constant any rere any. I això per no parlar de les condicions laborals dels i les treballadores que fan feina al MWC.

Tertualians, pseudo-periodistes… en nom de qui parleu quan us referiu a la ciutat? A qui esteu defensant? Quins interessos esteu defensant?

No vulgueu parlar en nom nostre, perquè no compartim interessos, ni ho podrem fer mai. I la plantilla de TMB ho té clar, quan un dels seus portaveus, en Saturnino Mercader, va dir “Volem demostrar que hi ha una altra Barcelona (…), la que pateix les retallades”. Això és honestedat i sinceritat. La que valtros no teniu. Ell sap que hi ha interessos contraposats, que hi ha un conflicte, i no parlarà en nom de tota la ciutat, perquè sap que en aquesta ciutat també hi viuen els empresaris, directius i polítics a qui s’enfronta. Per això sap que la seva lluita, la seva praxis, només pot beneficiar a una part de la ciutat, que d’altra banda, n’és la majoritària: els i les treballadores.

I valtros? Perquè m’assalta un dubte… tota aquesta ofensiva, és pagada o voluntària? Us va trucar algú ahir dient-vos el que havíeu de dir, que tocava fer discurs anti-treballadors/es, que calia revestir-ho tot de suposats interessos comuns parlant de la ciutat, etc., o ho feu per iniciativa pròpia? Sou tant desgraciats que ho feu pel vostre propi peu? Jo de valtros m’ho faria mirar, sigui el cas que sigui.

Perquè no només se us veu el llautó. És que se us veu la por. Perquè sabeu que la plantilla de TMB compleix el que diu, perquè sabeu que no estan sols/es i que els i les usuàries estem amb ells/es, perquè us rebenta el vostre model de ciutat dissenyada de cara enfora i posa damunt la taula que hi ha un conflicte irreconciliable. No és que la vaga us perjudiqui, és que li teniu por.

I no ens parleu que la ciutat se’n ressentirà, només ho faran les vostres butxaques. Per això, només puc defensar la vaga de TMB amb totes les meves forces. Amb la ràbia de qui defensa no perdre qualitat de vida, i amb el somriure de qui comença a entreveure la por en l’enemic. Perquè sí, en la línia vermella dels conflictes irreconciliables en defensa de la vida, no hi ha adversaris ni rivals, sinó enemics.

http://www.endavant.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1324&Itemid=1

L'Esquerra Independentista del Barcelonès també ha denunciat i fet accions contra l'augment de tarifes

Tagged: , , , , ,

§ 3 Responses to Només puc defensar-la amb totes les meves forces

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading Només puc defensar-la amb totes les meves forces at a destemps.

meta

%d bloggers like this: