Independentistes de cartera i independentisme de peix al cove (i III)

1 febrer 2012 § Deixa un comentari

Per no estendre’m més en això, m’agradaria plantejar una altra sèrie de dubtes: què passa amb el projecte històric de país? Què passa amb la continuïtat de la lluita que les classes populars catalanes han fet sempre contra opressors (estrangers) i burgesia (pròpia)? Què passaria si l’espoli fiscal no existís? Tota aquesta gent, tots aquests grups polítics i econòmics, serien independentistes? Perquè aquesta és una de les claus de volta per concebre un moviment temporal, explosiu i de curt recorregut, o un altre que vol anar més lluny, perdurar molt més en el temps, encara que sigui menys explosiu però sí més constant i, sobretot, més coherent.

La lluita històrica de les classes populars catalanes remet indefectiblement als Països Catalans, una realitat actual que alguns s’entesten a negar, escudats en una falsa divisió administrativa imposada pels estats espanyol i francès. Negar la lluita de classes, plantejar l’espoli fiscal com la pedra de toc representa una curtesa de mires política, social i històrica que, o es fa involuntàriament (per ingenuïtat), o voluntària (per ideologia). En aquest cas, estaríem davant de qui vol intencionadament negar un conflicte que el situaria, com a mínim, en còmplice de l’espoli i de les múltplies agressions (culturals, al territori, etc.) que pateixen els Països Catalans, quan no directament en responsable.

Així, atiar un independentisme de cartera basat en el Principat, ajudaria a fomentar això que podríem anomenar, parafrasejant la política principatina dels darrers anys, l’independentisme de peix al cove: justificar que només se centri en el Principat i obviï la imperiosa necessitat d’eradicar el capitalisme i transformar d’arrel aquesta societat. Que ho manifestin persones a títol individual, i progressivament es vagin tornant independentistes o s’hi aferrin, és fins a cert punt comprensible. Que ho facin grups polítics que són descaradament blavers principatins (independentistes només de Principat) o que ni tant sols podrien fer-se passar per socialdemòcrates, és lògic. Ara bé, el que no es tolerable és que això es pugui entendre com un pas previ, un estadi intermig, o un mal menor des de l’independentisme d’esquerres dels Països Catalans.

Al País Valencià i a ses Illes tenen clar que la independència passa pel conjunt de la nació. I és més, qui més està fent créixer l’independentisme són els moviments populars, combatius, que qüestionen molt més que una gestió més o menys correcta dels recursos econòmic dels respectius poders autonòmics. Al Principat, sembla, en canvi, com si l’independentisme de peix al cove ens fes gràcia i tot, i alguna gent no tingui problemes d’anar de la mà de suposats adversaris, tapant-se el nas amb major o menor grau.

La construcció d’un país lliure no serà a càrrec de les burgesies autòctones que el destrossen sense escrúpols. La llibertat d’un país no vindrà de la mà de qui l’està subjugant mentre el negoci li dóna benefici. La construcció i la llibertat total dels Països Catalans vindran de la mà de llurs protagonistes, les classes populars que no hi tenen res a perdre, perquè saben que ni amb Espanya, ni amb França ni amb el capitalisme aniran enlloc. Només amb memòria històrica, anàlisi crítica, recollint els testimonis de lluita de les classes populars catalanes i d’arreu, i observant els diferents processos d’emancipació nacional i social que s’han esdevingut i s’esdevenen arreu del món, podrem treballar per construir la nostra sobirania econòmica, la nostra vertadera llibertat. Això passa per aconseguir una justícia econòmica real, de totes les persones, respectuoses amb el territori i el medi ambient, produint només segons les necessitats i abandonant criteris de productivitat, benefici, explotació i opressió.

La justícia social i la justícia econòmica han de ser inter i intranacionals, i amb el capitalisme això és impossible. Ni al Principat, ni als Països Catalans, ni enlloc.

Tagged: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading Independentistes de cartera i independentisme de peix al cove (i III) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: