Ebri de violència

9 Juny 2011 § Deixa un comentari

Arribo 20 minuts tard a la cassolada diària que fa l’Assemblea de poble ales 21h. Aquest cop, i després d’uns dies de fer-les itinerants, és estàtica a la Pl. Orfila. M’apropo a un grup de gent coneguda, estan comentant alguna cosa estranya. Em fan mirar rere meu, cap al bar que hi ha a la plaça, just quan hi està entrant un home: el que veig és increïble.

“De debò?”, pregunto. Pregunta òbvia o retòrica, perquè ho havia vist amb els meus propis ulls: el paio duia una pistola al cinturó, a l’esquena, ben visible ja que la jaqueta no l’hi cobria pas. I tot apuntava que ho feia expressament.

M’afegeixen: “s’ha a apropat a una noia que estava picant la cassola, ell li ha preguntat perquè protestaven; ella ha respost que pel mateix que a Pl. Catalunya, i ell ha contestat que també té ‘ferides de guerra’ del divendres 27, ensenyant un parell de rascades al braç”. I tot, segons em diuen, amb actitud molt despectiva i de burla.

Després d’entrar al bar, en surt i s’asseu a la terrassa, on s’està bevent un cervesa. Molta gent ens el quedem mirant, incrèduls. Deu tenir uns 35 anys, parla per un petit dispositiu (no té perquè ser un walkie de policia, pot ser un micròfon de mòbil), però la seva actitud ens inquieta a totes: està begut, completament borratxo. S’apropa a jugar amb el gos de la taula del costat, i en ajupir-se, se li veu encara més la pistola. La cassolada s’acaba a 2/4 de 10 del vespre; algunes comissions continuen reunides i d’altra gent ens quedem expectants.

El panorama és esperpèntic: un home completament borratxo i bevent encara més cervesa, lluïnt una pistola (perquè no és que se li vegi una mica, sinó que l’ensenya expressament) i amb una actitud sospitosa cap a la cassolada. Si és un policia, és evident que està incomplint gran quantitat de normes. Si és una persona, no deu estar molt bé del cap. En cap dels dos casos, estem tranquil·les.

Algú s’apropa al districte i els comenta el nostre nerviosisme: allò no pot ser normal ni s’ha d’acceptar. Els agent de la Guàrdia Urbana dubten de què fer: ja sabem que urbanos i mossos (o maderos) mai s’han portat massa bé, i a més, els pitufos sempre van ‘en inferioritat’ d’autoritat respecte els altres. Quan ja són sis agents, i després de pensar-s’ho una estona, rodegen la taula del més que suposat policia borratxo, li agafen les mans estirades damunt la taula, li diuen alguna cosa, li treuen la pistola i els acompanya (perquè ni l’emmanillen ni el duen agafat) cap a dins de la seu del districte. Fi de la història visible per a naltros.

És obvi que tot són suposicions, i poc hi ha que es pugui assegurar. Però per a aquelles persones que freqüentem manifestacions i la desagradable vista dels policies, aquella pistola ens va resultar familiar. A part, malgrat que no sigui cap novetat, recentment han sortit a la llum grans ‘personatges’, tant de mossos com de pitufos, que es fan famosos publicant a Facebook i altres xarxes socials d’internet unes declaracions on es veu clarament que no estan bé del cap, que no és que facin ‘la seva feina’ sinó que gaudeixen colpejant i fent mal a la gent, com més brutalment, millor. Vaja, que es pot arribar a assegurar que agafen aquesta ‘feina’ perquè els permetrà donar sortida als seus instints més sàdics.

Psicòpates en potència portant porres que trenquen braços, pistoles, que maten plaques que els fan impunes. Psicòpates que es prenen la llei pel seu compte, perquè qui els mana és pitjor que ells, i perquè en definitiva, el sistema els empara: ells estan per defensar el sistema, és una simbiosi perfecte. La quotidianitat de la violència del sistema, tant present, que la borratxera del poder els fa perdre la compostura. I mentrestant, naltros som qui hem de suportar l’etiqueta de ‘violents’.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading Ebri de violència at a destemps.

meta

%d bloggers like this: