Villa Francia

18 Abril 2011 § Deixa un comentari

Foto pròpia

“Saps el que són les grutes?”. “No, no…”, contesto. “És una costum maputxe per recollir l’ànima de les persones que han mort violentament, sigui per la causa que sigui. Aquí, es fa com un sincretisme amb la religió cristiana, ja que dalt de la gruta s’hi posa una creu”. Amb aquesta explicació, començava la ‘visita guiada’ que un poblador em faria per Villa Francia, població de la comuna Estación Central, a Santiago de Xile.

Certament, jo no n’havia vist cap, abans. O més ben dit, no m’hi havia fixat. Si m’ho explicava, era perquè durant aquell trajecte, en veuríem unes quantes. “Villa Francia és una barriada obrera, feta a base de la presa de terres per part de pobladors/es”, ara fa uns 50 anys.

Foto pròpia

I el primer lloc per aturar-se és, evidentment, una gruta, però no una qualsevol: és la dels dos germans Vergara. En Rafa Vergara formava part de les milícies del MIR (Movimiento de Izquierda Revolucionaria); son germà Eduardo, de la branca estudiantil de l’organització revolucionària. Tots dos foren assassinats a sang freda per l’exèrcit el 29 de marça de 1985. En Rafa tenia 18 anys, l’Eduardo, 20.

Aquell mateix dia, també fou assassinada na Paulina Aguirre, de 20 anys. I just un any abans, el 29 de març de 1984, fou assassinat en Mauricio Maigret, de 17 anys. Tant ella com ell havien viscut la repressió de ben a prop, i eran lluitadors populars als seus barris. Per la memòria de la seva lluita, cada 29 de març, a tot Xile se celebra el dia del jove combatent.

Foto pròpia

Aquest dia, tothom surt abans de treballar, els comerços pleguen abans, i molta gent es tanca a casa. Molta altra, però, es prepara per retre un homenatge digne als joves lluitadors/es caiguts/es en combat. I per contrarrestar-ho, la policia pren els carrers d’una manera desmesurada, com un Estat d’excepció, sobretot als barris populars. D’aquí que molta gent s’amagui. I d’aquí que Villa Francia sigui sempre episodi de disturbis; hi ha zones on la policia encara no hi entra.

Però el calvari de Villa Francia i la família Vergara no acaba aquí. Pablo, el germà gran, molt polititzat i que havia estat el responsable de reclutar els seus germans, va fugir del país sabent el futur que li esperava. Va tornar a entrar-hi en clandestinitat. L’any 1990, i juntament amb la seva cap d’escamot Aracely ‘la Negra’ Romo, en Pablo va morir quan els van explosionar els artefactes que duien per a una acció subversiva.

Foto pròpia

“Ara, l’Estat inverteix molt més en infrastructures per frenar la revolta social, perquè sap que aquí la gent es mobilitza, té consciència de lluitar”, em comenta el ‘guia’ mentre passem prop d’algunes infrastrucutres que fan més agradable la vida al barri. “Però hi ha comunes molt allunyades i allà no es veuen els pobres”, assegura.

Una d’aquestes, per on passem, és la població Santiago dins la comuna Estación Central. És una població encerclada físicament per canals col·lectors d’aigües fecals, la via del tren i l’autopista. Però prou lluny del centre com perquè no es vegi.

Foto pròpia

De retorn a Villa Francia, passem per l’Ukamau, el centre social de Pueblo Libre. “El centre serveix com a comunitat d’habitants, es fan cursos pre-universitaris, d’alfabetització, s’han fet campanyes per recollir material per gent que ha patit inundacions, reconstrucció de poblacions… i s’han dut a terme lluites molt dures”, m’informa. El centre és petit, però la gent que hi treballa desborda feina i tenacitat com perquè tot i tingui cabuda. “Ah, i també hi tenim una petita habitació per allotjar companys/es internacionals que vénen a veure’ns”, m’ensenya.

L’aspecte cultural també té força a l’Ukamau. “‘D’aquí ha sortit un grup de gent que es fabriquen els seus propis tambors i queden per assajar, tenen un espai propi”. Els tallers d’infermeria i d’artesania amb henna són algunes de les altres activitats que s’hi fan.

[A Villa Francia, l’organització Pueblo Libre edita un periòdic mensual, El Quinto]

Foto pròpia

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading Villa Francia at a destemps.

meta

%d bloggers like this: