“La principal dialèctica és entre l’Estat i els moviments socials, protagonistes del procés de canvi” (i III)

7 Abril 2011 § Deixa un comentari

Foto: N.R.

De les ‘autonomies’

“Aquí tenim un problema, si ets català t’associen a la dreta del Comité Cívico de Santa Cruz”, afirma. El projecte de les autonomies que està desenvolupant l’Estat bolivià és una còpia de l’espanyol, “però es pensen que és propi”. Ara bé, “la principal contradicció és que no hi ha lligam entre territori i nació: a Bolívia hi ha 36 comunitats i 9 departaments…”. En aquest sentit, l’Aníbal considera que “la descentralització és una concessió de l’Estat a la dreta (l’anomenada ‘mitja lluna’), perquè els aimares de Potosí són iguals que els de La Paz”. La ‘mitja lluna’ és el conjunt de departaments del Pando, Beni, Santa Cruz i Tarija, més opositors al procés de canvi.

“Si a l’Estat espanyol, les autonomies eren defensades per ‘l’esquerra’, aquí és tot el contrari, és a favor de la dreta. Han fet una llei marc perquè es facin estatuts d’autonomia”. Per ell, la descentralització hauria de ser de municipi, comunitat indígena i Estat, amb alguna diputació. “Però tal com s’ha fet, crea confrontació: s’està creant una identitat falsa dins les fronteres de la colonització”. I posa un exemple clar: “Falange Española està finançant el Comité Cívico Santa Cruz en defensa del regionalisme”.

Mirant el futur

Malgrat tot, considera que “sí que cal recolzar el procés, seguir la lluita des de dins. No està tot perdut, és el menys dolent que hi ha”. Assegura que el procés “dóna espai i marga perquè la gent revolucionària pugui agafar les regnes. No s’ha de lluitar des de fora, sinó des de dins”.

Així, assegura que la principal dialèctica es desenvoluparà en els propers anys; “veurem si va cap a l’esquerra o cap a la dreta, si aprofundeix o no en el procés del socialisme comunitari”. Matisa aquest punt en assegurar que, en els inicis, era un moviment nacionalista, amb una esquerra difusa. “Però un cop al poder, sorgeix el conflicte de classe (i de gènere, indígena…). Caldria crear el partit que fes formació i dirigís el procés, des d’un punt de vista revolucionari”.

Podeu seguir els articles de l’Aníbal a: http://www.kaosenlared.net/colaboradores/anibalgarzon

Per seguir el setmanari La Época, http://www.la-epoca.com.bo/

Per saber-ne més sobre l’ALBA, http://www.alianzabolivariana.org/

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “La principal dialèctica és entre l’Estat i els moviments socials, protagonistes del procés de canvi” (i III) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: