“Tots els sectors històricament exclosos de Bolívia, ara estan al poder” (i III)

4 Abril 2011 § Deixa un comentari

 

Foto pròpia

Procés revolucionari?

“Hi ha conquestes bolivianes, però no revolució boliviana”, assegura. El govern vol recuperar que l’Estat tingui presència en l’economia nacional, que la gestioni. “Però no és res comparat amb la revolució de 1952”.

Tot i això, en Víctor considera molt positiva la inclusió dels moviments socials a l’Assemblea Plurinacional. “Tots els sectors històricament exclosos de Bolívia estan al poder, s’estan formant, prenent decisions. És com una revolució institucional”. Les classes històricament excloses estan manejanr les institucions. “Una cholita dirigeix el Ministeri de Justícia”. S’han creat tres ministeris indígenes, es fan classes en quítxua, aimara o hoaraní, “però no hi ha el suficient esforç per formar ideològicament als quadres dirigents revolucionaris com aquests”.

“És gent que abans no tenia ni cèdul·la d’identitat. Potser tampoc hi ha una revolució de consciència, però sí una revolució de dignitat. La gent (camperols, moviments socials, sectors exclosos…) s’està adonant que ells poden governar el seu país: això comporta que les classes desafavorides vagin aprenent dels errors i es vagin descolonitzant, i que vegin que hi ha d’haver conflicte, conflicte de classe, que es doni en la terra, en l’educació, en la producció…”.

Tot i així, planteja alguns dubtes com a militant internacionalista “Aquí et sents desplaçat, no volen polítics de fora, no volen marxisme, no volen doctrina política. Són molt xovinistes, afirmen que ‘naltros som únics’, ‘no volem ni Chávez ni Bush’, ‘naltros som diferents’, però és una falta d’experiència política. No es veu la contradicció material; es complica que hi hagi confrontació de classes”.

A través de la nacionalització dels hidrocarburs, per exemple, “la gent ha vist que és quelcom positiu, ja que han arribat diners a les governacions, i això s’ha convertit en obres”. Així, diu que, malgrat tot, “s’ha de defensar el procés de canvi; és un procés que ja no té marxa enrere”.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “Tots els sectors històricament exclosos de Bolívia, ara estan al poder” (i III) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: