“Tots els sectors històricament exclosos de Bolívia, ara estan al poder” (II)

3 Abril 2011 § Deixa un comentari

Foto pròpia

Producció nacional

“A Bolívia estan molt colonitzats: prefereixen una empresa transnacional, a qui paguin molt, que no pas un militant internacional que ofereix el seu compromís amb el procés de canvi i la seva força de treball”, afirma decebut. En l’aspecte productiu, però, diu que estan posant en marxa algunes coses interessants, imitant les EPS veneçolanes, com Lactobol, Paperbol… “però va molt lent”.

“Evo sí que creu que una producció nacional és factible, que s’organitzin les comunitats, però això va molt lent. En salut no hi ha hagut cap avenç, tret de la cooperació mèdica cubana. I en educació, tampoc”. Però afegeix quelcom de positiu: una llei que canvia el programa didàctic per incloure les qüestions indígenes i originàries com a obligatòries.

Aquí tot són obres. “És igual que la cholita (dona indígena) es mori de gana, perquè si posen asfalt i carreteres diran que se surt del paradigma subdesenvolupat”, explica enutjat. “La societat boliviana està molt colonitzada, la societat boliviana vol obres, els projectes són obres”.

“Cooperació internacional”

A Bolívia, la cooperació internacional “pressiona organitzacions socials, i aquestes demanen dimissions de ministres. Hi ha ONG que juguen amb molts ministeris”. I afegeix que “els lobbys transnacionals van venir junt amb les ONG, la cooperació”. A més, denuncia que la cooperació és la manera que els altres països tenen de rentar-se la imatge. En concret, sobre la USAID (dels EUA), afirma que no està fora del país, que segueix aquí però amb menys rellevància.

Un cas clar és el d’Uyuni, on hi ha la mina més gran del món d’estany, plata i zinc. Allà, la cooperació japonesa és molt forta. Així, la Minera San Cristóbal compta amb la presència de l’empresa japonesa Sumitomo, mentre que també hi ha per allà Jica, cooperant japonesa. A més, “la minera treu els materials purificats: totes les deixalles es queden a Bolívia. Les regalies al govern, un 3%, són fang. Tot el procés de purificació es fa a Bolívia, i cada dia surten dos trens cap a Xile, i d’allà, en vaixell cap al Japó”, explica. A més, la cooperació japonesa està finançat una geotèrmica. “Molt pachamamisme de discurs, hi ha aquí…”, afegeix.

“La cooperació és perillosa, perquè els comunarios (indígenes camperols originaris) perden el cable amb l’Estat. La cooperació s’institucionalitza, compren comunitats”. Segons explica, la gent local vol privatitzar el salar d’Uyuni perquè “guanyaran” més. “Les capacitats financeres que tenen les transnacionals -úniques que poden explotar aquest tipus de recursos degut a les enormes inversions necessàries- són superiors, el que permet que paguin sous més alts i facin un joc filantròpic fort a les comunitats. Són necessàries aquestes dues darreres mesures per corrompre comunitats”, assegura.

“A base d’explotar i expoliar, corrompen les comunitats, que legitimen la cooperació internacional. Fragmenten formes d’organització entre comunitats i la interlocució amb d’altres organitzacions socials”. I la cooperació espanyola fa el mateix, “però està més ficada en el tema de l’educació”.

Per exemple, Zapatero donarà 500 milions d’euros per implantar el projecte educatiu alternatiu que es troba emmarcat amb la nova llei Avelino Siñani. Però aquests euros venen subordinats que l’editorial Santillana faci els llibres de text d’aquest programa. “El govern diu que decidirà el contingut… però a Santillana ja se l’havia fet fora fa anys pels seus continguts espanyolistes i imperialistes”. Així, denuncia que la suposada cooperació espanyola permet un retorn colonialista de la història.

“La llei d’educació està bé: no és revolucionària, però afegeix riquesa, recupera la història boliviana, recupera màrtirs nacionals… Però no s’està universalitzant l’educació, la universitat segueix sent molt classista”, conclou.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “Tots els sectors històricament exclosos de Bolívia, ara estan al poder” (II) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: