“La gent segueix enamorada del procés: no volen que caigui Evo, sinó aprofundir” (i II)

1 Abril 2011 § Deixa un comentari

Gasolinazoi perspectives

Òbviament, li pregunta què en pensa de la mesura polèmica de finals del 2010. El govern va decidir suprimir el subsidi estatal als combustibles, que és de més del 80%, cosa que encariria el preu de molts productes bàsics, no només el transport (que es doblava). El govern defensava la mesura per posar el preu al nivell del dels països veïns, recaptar més ingressos per l’Estat i frenar el contraban. El poble, que va titllar aquesta mesura de gasolinazo (o fins i tot, gasolinerazo, en referència al vicepresident Álvaro García Linera), va aconseguir fer derogar el decret el 31 de desembre, només cinc dies després del seu anunci, gràcies a fortes i contundents mobilitzacions.

“Si tocava, calia fer-lo, però en recolzament per a la classe obrera, faltaven mesures polítiques al darrere, com augments salarials, etc. El govern no pot estar reposant-ho tot, però va ser una cagada”.

Sobre la situació actual, hi afegeix que “hi ha un desànim a les files oficials… Ha fallat la corretja de transmissió de les bases a l’alta direcció del govern. Això no ha permès que el govern senti el pols de la gent; la prova n’és el gasolinazo”.

Segons afirma, aquesta corretja es va trencar durant el segon període del 2010, “quan el MAS (Movimiento al Socialismo) va copar el parlament (2/3)”. Dubta sobre si s’ha acabat la força transformadora del MAS. “Era una alternativa per avançar, i ho segueix sent enmig d’una transició”. El discurs ambigu del govern (per exemple, ataquen els EUA però seguint-hi tenint relacions), no ajuda.

“Tot i així, la gent segueix enamorada del procés, la gent no vol que caigui Evo, el que vol és aprofundir”, m’assevera. Tot i això, d’Evo em diu que pateix “l’autosuficiència del triomfalisme”, en referència al canvi de caràcter i actitud polítiques d’un temps ençà.

I el paper de la COB?

“La COB no va tenir la capacitat d’interpretar el moment de l’Evo. I el govern ha de donar un cop de timó ideològic i orgànic. Això últim cal perquè torni a funcionar la corretja”. Per a ell, la COB hauria de convocar a tots els partits, sindicats, personalitats (de tots els àmbits menys de la dreta) per fer una anàlisi política del procés.

“Els que han fallat són les cèl·lules del MAS. Cal que els moviments socials tornin a la COB per fer-la forta. La cultura no es pot posar per davant de la política, i menys de la lluita de classes”, em reitera. “Els obrers volen el poder, i han de recolzar mesures revolucionàries, encara que els que vagin a la ‘cuina’ (el govern) siguin uns altres”. Ell es pregunta “qui dóna diners a totes aquestes organitzacions indígenes? L’imperi ha aconseguit atomitzar-nos”.

En aquest sentit, m’assegura que sempre tindrà una discrepància amb els anarquistes, “a qui m’estimo molt”, i és que ell mai farà que el seu discurs s’assembli al de la dreta (en referència a discursos anarquistes que carreguen durament contra Evo, sense donar-li  marge de canvi, assemblant-se molt a la dreta reaccionària). Així, per acabar, m’afegeix algunes coses positives de la gestió del govern: política de dignitat nacional “els EUA ja no fan el que volen, gràcies a la pressió del poble”; el Bono Juancito Pinto que assegura l’alimentació escolar per a tots els nens i nenes; el Bono Juana Zurduy, per a dones embarassades; la gestió dels hidrocarburs, que han suposat una gran renda per a la nació (del 2005 al 2010, les reserves s’han més que quintuplicat).

La conversa, o més ben dit, les converses amb en Justiniano segueixen, quasi inacabables. Experiències personals, des de l’exili fins a quan tenien el control del país i el paraven amb vagues generals, completen el perfil de lluita d’un home que segueix al peu del canó. Regularment, publica articles a Kaos en la red.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “La gent segueix enamorada del procés: no volen que caigui Evo, sinó aprofundir” (i II) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: