“La gent segueix enamorada del procés: no volen que caigui Evo, sinó aprofundir” (I)

31 Març 2011 § Deixa un comentari

En José Justinano té 66 anys. Fou dirigent de la CIB (Central Obrera Boliviana) del 1971 al 1986, una època en què aquesta “no volia el govern, sinó el poder”. Em rep molt amablement a casa seva, a Santa Cruz. No falten el cafè i les pastes. Ell va formar part de la COB en la seva condició de treballador de la indústria petrolera.

Sens dubte, la conversa amb ell és una mica sui generis. Es barregen coses del passat i del present, història de Bolívia i ‘historietes’ personals, lligades indefectiblement a la política. Com un llibre obert, les pàgines del qual no s’acaben mai.

Parlant del cafè, surt el tema del sucre, que darrerament és a les notícies per l’escassetat que hi ha al país. “No hi ha escassetat de sucre, sinó especulació”, em corregeix. “Estem vivint una guerra econòmica de baixa intensitat”.

Indígenes o camperols?

Em situa a l’ant 1971, quan va tenir lloc l’Asamblea Popular, “la més alta expressió del moviment revolucionari”. En aquells temps, la figura més destacada fou Juan Lechín Oquendo, líder miner del 1940 al 1986, qui va ser membre executiu de la COB i “un líder continental”, assegura. “Hi ha una forta tendència anarquista dins el moviment obrer, i a ell li van criticar que no volia el poder i que fomentava la burocràcia sindical, però no és cert, no va existir”, afirma.

Fent un salt al present, assegura que la qüestió indígena és subjacent a fer primera la revolució: “Per què avantposar-ho? No deixa de crear problemes interns”. Per a ell, la qüestió primordial és la de classe. “Un indígena és primer camperol, i aquesta és la seva lluita primària. A més, hi ha molts quítxues i aimares que són empresaris… també els hem de prendre com a subjectes revolucionaris perquè són indígenes?”, em deixa anar tot convençut.

Això m’ho explicar-me per ubicar-me als any 70 del segle XX, “quan els camperols volien la direcció de la COB, i es va evitar. Fou així com a l’any 1978 es crea la CUSTCB (Confederación Sindical Única de Trabajadores Campesinos de Bolivia), l’eina pròpia dels camperols. “Fins aleshores, havien estat utilitzats”. I afegeix: “la lluita no ha de ser per la reforma agrària, sinó per la col·lectivització”.

Fins l’any 1952 (any de la revolució nacional boliviana), el moviment camperol pertanyia a la COB. Però per a un congrés, per a la representació, la classe obrera és prioritària: “el subjecte dirigent de la revolució ha de ser el treballador industrial, la classe obrera”.

I hi torna: “Indígenes? Són camperols!! No tenen res, d’acord… però per què? Perquè són indígenes? O perquè els exploten igual? Qui és indígena, doncs? El que va amb fletxes?”. La comunitat originària, o ayllu, “va ser superada per la revolució del 1952 a través dels sindicats camperols”.

Situació actual

Actualment, per a ell, “el que no funciona és haver volgut fer net de tota la tradició de lluita, amb encerts i errors”. Així, assegura que ell no va votar per l’Evo, sinó pel procés. Afegeix que s’ha d’idolatrar per la conducta de l’ésser humà, no per d’on ve, o per com és.

Segueix insistint que el punt de vista de classe és prioritari, tenint en compte i respectant l’aspecte cultural. “Però sinó, segmentem i atomitzem la lluita, i això és el que vol l’imperi”. I agrega: “els fets revolucionaris tenen lloc a les ciutats”.

La teoria del Viure Bé

Des del govern d’Evo Morales i també des d’alguns dels sectors socials que donen suport al procés de canvi, majoritàriament vinculats al món indígena, es defensa una política anomenada del ‘Viure Bé’. Suposadament, està lligada a una cosmovisió que té la Pachamama (Mare Terra) com a protagonista principal.

“Viure bé? Això ho ha fet sempre la burgesia”, m’espeta. “Naltros volem guanyar perquè tothom visqui millor”. Per a ell, la lògica és la d’una revolució social. “Això del ‘socialisme del segle XXI’ és com una ampolla on cadascú hi posa el que vol”, em comenta una mica contrariat.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “La gent segueix enamorada del procés: no volen que caigui Evo, sinó aprofundir” (I) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: