“Les ajudes veneçolana i cubana són un canvi de lògica i de paradigma, que forma part d’aquest procés” (i III)

30 Març 2011 § Deixa un comentari

Foto pròpia

De verdes i madures en el procés

Assegura que ens trobem en un moment de desgast del govern, i que això està calant en la gent i en les organitzacions. “El gasolinazo va provocar baralles dins les organitzacions”. Al mateix temps, però, afirma que el procés ha generat moltes esperances. “El primer govern era va ser ‘el primer cop’ de moltes coses simbòliques. Però, ara, amb el segon mandat, ja no hi ha aquesta emoció; mantenim l’esperança i cal estar esperançades, però no s’ha aconseguit que la gent s’involucri en el procés. Com que no hi ha claredat en el projecte, la gent no se l’ha fet seu, no se l’ha apropiat, com sí que ha passat a Veneçuela”, exposa.

Continua dient que falta connexió amb la gent. Considera que les organitzacions estan compreses, però que això té més a veure amb la imatge d’Evo, “ja que genera moltes coses”. Per all, però, és molt diferent esperar que el governant ho faci funcionar tot, que no pas que les persones i organitzacions es consideren subjectes actius, part d’alguna cosa, i comencin a treballar, a canviar estructures mentals, les relacions personals, fer reunions barrials, fer coses propositives com a organització. “Això és el que falla, i s’ha de revertir, perquè el procés ho va tenir, però ara n’estem força lluny”, afegeix.

Explica que no hi ha organitzacions que discuteixin, “sinó un aparell governamental que fa propostes. Cal que siguin les organitzacions qui vagin construint espais, anar generant els canvis que es vulguin donar”. Malgrat tot, però, considera que el més important és que hi ha esperança, perquè mai abans havien tingut la participació d’organitzacions en espais de poder. Sempre havien governat “uns quants”, però amb l’Assemblea Constituent, la gent participant podia treure’n coses útils. “La gent realment s’ha sentit representada, que això no era per a benefici d’uns quants. Naltros som capaços de contruir el nostre propi destí, abans sempre ens deien el destí a seguir”.

Participació popular i govern

Alguns dels avenços importants que destaca, per exemple, és que la constitució anterior no els reconeixi. Ara, aquesta nova constitució és fruit de discussions barrials, veïnals… “Generàvem esdeveniments perquè la gent discutís sobre la constitució, que recull la seva realitat; abans ens obligaven a sentir-nos iguals i a pensar-nos així per sentir-nos bolivians”.

Considera que el procés s’ha de portar a la gent, és una declaració molt important. “Hi ha molta organització i participació política. La gent s’ha polititzat molt”. Però com que no s’ha definit projecte polític, “qui el decideix és qui governa, que no són quadres polítics, ni tant sols quadres tècnics. Falten quadres amb visió política. Si no hi ha un nord clar, cadascú escombra cap a ca seva, i això és el que passa”.

Així, critica que es faci servir un discurs “super anti-imperialista” i en canvi se segueixin accions “d’una lògica neoliberal”. Això es dóna perquè “hi ha una separació entre les organitzacions que van discutir sobre l’AC i el govern. Fa falta un aparell netament polític. Està bé que el govern s’cocupi de decisions tècniques, però ha de respondre a lògiques polítiques”.

Durant el primer mandat, es va seguir una lògica de defensa del procés, “i es va deixar de dir el que s’havia de dir. Si continuem amb la lògica de defensa a ultrança, això caurà. Hi haurà un govern populista, amb cara d’indígena i lògica neoliberal, en lloc de canviar les estructures d’aquest país.

Conclou afirman que “cal que les organitzacions proposin i aprenguin a fer crítica i autocrítica. Les organitzacions que no hem perdut l’esperança hem d’incidir més, per canviar, per avançar en el procés”.

[Per saber-ne més, podeu veure el documental Democracia a palos sobre els fets de l’11 de gener de 2007 a Cochabamba]

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “Les ajudes veneçolana i cubana són un canvi de lògica i de paradigma, que forma part d’aquest procés” (i III) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: