“El debat i les crítiques són necessàries per aprofundir en el procés de canvi, perquè no hi ha cap altra alternativa” (i II)

27 Març 2011 § Deixa un comentari

Foto pròpia

Revolucions?

“Si a Veneçuela hi ha una revolució, és difícil de definir”, comenta. “A Cuba està claríssim que sí. I a Bolívia? Fou un procés revolucionari fins l’any 2008, quan la dreta queda derrotada, després és un procés de transformació social, no m’atreviria a dir-li’n revolució”, explica.

Tot i això, matisa: “són processos de transformació contrahegemònics, radicals, que generen avenços socials; això està fora de discussió. Han transformat les respectives societats”.

Sobre la reversibilitat del procés bolivià, creu que aquesta sí que existeix. “Tots els processos són reversibles, com podem que no si va caure el bloc socialista?”.

Amb matisos, la Humanitat avança en processos històrics. “Ja no podem tornar a l’esclavitud. Salvant les distàncies, doncs, a Bolívia ja no tornarem al fet que un indígena no pugui caminar pel Prado [zona cèntrica de La Paz]. Hi ha avenços en matèria d’inclusió indígena, poble orginari que se sent reivindicat: això sí que és irreversible. Ara ja no es podrà dir mai que un indígena no pugui ser president”.

Contradiccions en el govern

“Són serioses i grans, però cal entendre també que tots els éssers humans tenim contradiccions. Estem en un procés històric i això porta més temps que tres anys”. I em situa alguns exemples que no agraden:

–        Reprimir la protesta social durant el 2009, “per mi és una gran contradicció, en la construcció del socialisme comunitari, tenint en copte que existeixen paradigmes regionals que mostren altre vies”, i m’explica que a Argentina, la policia no va a les manifestacions amb armes de foc. Per ell, el desenamorament és una falta de diàleg entre el govern i les organitzacions socials que tenen reclamacions que no són ateses.

–        Aliar-se amb la UJC (Unión Juvenil Cruceñista, un grup feixista de Santa Cruz). “Ho van fer per cooptar gent que els era hostial, volien entrar a Santa Cruz”. Va pujar el cabal electoral del MAS a la regió, malgrat no guanyessin. “És una aliança molt fotuda, perquè és gent amb qui hi havia hagut baralles físiques (racistes i feixistes contra indígenes)”.

–        Criminalitzar la protesta social, dir que les manifestacions de l’any passat d’algunes organitzacions eren protestes polítiques, “quan Evo i el MAS van arribar al poder a través de les manifestacions. No pots acusar a algú d’estar fent política, això és el que feia la dreta”.

El MAS va ser revolucionari, però “ara no li’n considero. És el pitjor moment del govern; el gasolinazo va ser molt antipopular, la cirereta del desenamorament. Hi ha una major desconfiança entre les masses que sempre recolzaven el govern, i aquest. Però això és reversible, no té perquè seguir sent així. Ara bé, perquè sigui reversible, no poden tornar a passar segons quines coses”.

Debat fonamental

Per a ell, un gran problema és que “no es debat res. Ni al govern, ni als mitjans, ni a les organitzacions. Aquests processos generen allò que si algú critica des de dins, ja s’ha passat a la contra; així, s’elimina el debat, ningú s’atreveix a criticar res. Això impedeix el desenvolupament el procés, el seu aprofundiment”.

Malgrat tot, però, Sal·lari ho té clar. “Si pogués, votaria per l’Evo. Les crítiques són per aprofundir en el procés de canvi, no pas perquè no el recolzi. L’alternativa és la dreta i, davant d’això, s’acaben totes les discussions”.

[Per a més informació, podeu consultar el seu blog personal http://andressallari.blogspot.com i www.rebelion.org]

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “El debat i les crítiques són necessàries per aprofundir en el procés de canvi, perquè no hi ha cap altra alternativa” (i II) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: