“El debat i les crítiques són necessàries per aprofundir en el procés de canvi, perquè no hi ha cap altra alternativa” (I)

26 Març 2011 § Deixa un comentari

Foto pròpia

N’Andrés Sal·lari té 34 anys i és nascut a Buenos Aires, d’avis catalans. Fa sis anys que no viu a la seva Argentina natal. Periodista especialitzat en política internacional, va anar a Veneçuela pel procés polític que s’hi viu. Tenis amics que treballaven a VTV (Venezolana de Televisión), i s’havia de crear TeleSur (TS). Com que tenia contactes, hi va anar.

Va treballar pel diari Vea i després dos anys a TS. Van fer un grup de treball amb tres o quatre companys de TS. A la cadena hi va tenir alguns problemes polítics, i en va marxar. S’hauria pogut quedar en un ministeri, fent treball institucional, però va marxar. Va passar per Paraguay, com a observador internacional en unes eleccions.

Finalment, es va quedar a Bolívia, on hi va arribar fa tres anys. Va començar a la ràdio estatal amb un programa setmanal; en va marxar per anar al diari Cambio, on hi va estar deu mesos com a editor de la secció d’internacional. Posterioment, el van convocar per a un informatiu diari de mitja hora, només amb informació internacional. A més, també fa un programa diari a la ràdio estatal, d’una hora, que s’emet en diferit per RadioSur.

Diferències dels mitjans de comunicació entre Veneçuela i Bolívia

“El procés veneçolà és de dalt a baix; el bolivià, de baix a dalt”, afirma. Però ho considera normal: “després del cop d’Estat contra Chávez, Veneçuela té més preocupació pels mitjans de comunicació: és una batalla fonamental. Bolívia, en canvi, té menys anys i menys recursos”, argumenta.

“Per fer mitjans de comunicació fan falta molts diners. Canal 7 ara és més important, però encara tenen pendent crear un ministeri de comunicació. En canvi, BoliviaTV necessita infrastructures importants, necessiten diners”.

Sobre la importància de la premsa en el món actual, Sal·lari ho té clar: “En tots els processos de canvi, si hi ha procés contrahegemònic, la premsa en general obeeix a l’oligarquia i als Estats Units. Un procés implica polarització. Els mitjans privats diuen que tot està malament perquè volen tombar el govern, i els estatals diuen que tot està bé. No és sa per al periodisme, però el periodisme és política. Tothom obeeix a la seva línia editorial. Independència i objectivitat no existeixen”.

Així, assegura que el/la periodista “ha de buscar mitjans afins per poder-se expressar. Si vas a Canal 7 i dius que els EUA són bons, et censuraran; si vas a CNN i et cagues en els EUA, et censuraran. Sol passar, però, que els periodistes són uns pirates per preservar la feina”.

Periodista enmig del procés

Normalment, allà on hom treballar, li diuen el que ha de dir. A ell no, “em sento identificat amb el que succeeix”. I deixa evident que té una línia editorial clara, que es pot trobar al seu blog i al web Rebelión. Tot i així, ell no ha militat mai políticament.

Quan va tenir lloc el gasolinazo, el va enganxar de viatge, “per sort”, estava a Argentina. Quan el trucaven, ell deia que era una mesura tècnico-econòmica i que tenia un impacte polític. Res més.

Considera que hi ha un lligam molt fort entre les organitzacions socials i l’Estat, però no tant fort com fins l’any 2009. “L’any 2010 va ser un any de desanorament entre les organitzacions polítiques i l’Estat”, afirma. Per a ell, el problema en general en els processos de canvi és, en els més radicals des d’allò ideològic, que el discurs va més enllà de les accions polítiques. Això genera grans contradiccions, “i és el principal problema a Bolívia, a Veneçuela i a Equador”.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “El debat i les crítiques són necessàries per aprofundir en el procés de canvi, perquè no hi ha cap altra alternativa” (I) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: