“N’Evo encara té el suport de les bases, tot i que aquestes, ara, són més crítiques” (i II)

23 Març 2011 § Deixa un comentari

Foto pròpia

El govern del MAS

“Han estat quatre anys molt actius, s’han fet moltes coses: nacionalització dels hidrocarburs; canvis en algunes polítiques; negociació en lloc d’oposició amb Xile pel tema del mar; políiques que beneficien sectors que estaven més oblidats, molt descuidats, etc.”. Ara bé, tot i això, per a ell no han estat tot flors i violes.

El que menys li agrada ha estat aquest darrer any, des de la reelecció d’Evo i la majoria del MAS. “Sembla que sigui comú que els primers anys són de més equilibri, però quan un té majoria vol imposar-se. Veig al MAS molt orgullós, com una apisonadora, que diu que si opines diferent, és que ets de dretes”, afirma. Tot i que afegeix a continuació “jo tinc doble nacionalitat, i sempre he votat al MAS, però enguany sóc més crític. Crec que estan abusant”.

Dels ministeris, opina que estan “molt marejats políticament. Han de tenir gestió política i administrativa, i a alguns els falta ser operatius”, conclou. “En alguns ministeris donen pals de cec”.

El gasolinazo

A finals del 2010, el govern va anunciar l’eliminació del subsidi als combustibles, que en alguns casos arribar al 80% del preu. Aquest fet, que va ser conegut popularment com el gasolinazo, va provocar unes revoltes populars a tot el país que amenaçaven fer caure el govern. Pocs dies després de l’anunci, el govern es va fer enrere.

“Per mi, el gasolinazo és la mostra que s’està improvisant. El govern s’havia pensat que tenia molt de suport, que la mesura aniria bé per a les arques del país, i que si haguessin mobilitzacions, ho podrien frenar amb les seves bases. Però no va ser així, perquè eren les pròpies bases les que s’estaven mobilitzant en contra”. Ell ho entén com un mal càlcul polític, ja que assegura que molta gent votant del MAS se’ls ha posat en contra. “A més, ha tingut efectes secundaris, perquè hi ha preus que ja no han baixat”, afegeix.

De crisis i altres gestions

Segons anuncia l’OMS (Organització Mundial de la Salut), hi haurà crisi d’aliments a diferents països, “i a Bolívia ja hi ha escassetat de sucre; això està passant factura al govern, l’està desgastant”. I continua dient que “la principal oposició al govern és el propi govern”. Assegura que l’oposició política no és forta, “si demà hi haguessin eleccions, tornaria a guanyar Evo; potser no per tant, però sí per més del 50%”.

Del MAS em comenta que, si bé és indigenista, “si mires els ministres, hi ha participació de molts sectors. Alguns ministres són representants de la classe mitja”.

Quan li pregunto sobre si hi ha hagut un distanciament entre les organitzacions socials que van fer pujar Evo el poder, d’una banda, i el govern, de l’altra, em comenta que “el segueixen recolzant. El poder et desgasta, però si bé abans el recolzaven cegament, ara hi ha més anàlisi crítica”, assegura.

“Tothom és més condescendent amb un govern que comença, que si portes cinc anys. És un procés molt normal. Encara tenen suport de base, però el desgast del poder és el que fa que les bases siguin més crítiques”, assevera.

Per a ell, el problema principal és que, en alguns conflictes, “no negocia, imposa. Hi ha una criminalització de la protesta, que és el que feien abans els altres governs. Ara et diuen que si estàs en contra, ets de dretes. El govern s’ha establert en un propi monòleg que recorda a una caça de bruixes”.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “N’Evo encara té el suport de les bases, tot i que aquestes, ara, són més crítiques” (i II) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: