“N’Evo encara té el suport de les bases, tot i que aquestes, ara, són més crítiques” (I)

22 Març 2011 § Deixa un comentari

Foto pròpia

N’Álex es natural de Gasteiz, a Euskal Herria, tot i que va estudiar periodisme a Bilbo, a la Euskal Herriko Unibersitatea. Va arribar a Bolívia l’any 2001 amb una beca del diari El País, per treballar al diaria La Razón de Bolívia, del que El País n’era el màxim accionista. Allà hi va estar uns quatre o cinc anys.

Després d’haver passat pel setmanari Pulso, d’anàlisi política i econòmic, que va desaparèixer fa tres mesos, i d’haver impulsat la revista mensual Pie Izquierdo, que va desaparèixer el desembre passat després de vuit números, ara és freelance. Content, m’explica que acaba de tenir una filla, el gener passat. Ell és a punt de fer els 32 anys. La seva senzillesa i humilitat impregnen tota la conversa, que gaudeixo des del primer moment.

Periodisme narratiu

“Jo faig periodisme narratiu”, em deixa anar només començar. “Em centro en històries, històries que interessin a tot tipus de gent; cal escriure d’una manera que enganxi. Cal transformar la dada freda en coneixement, i l’esdeveniment en experiència. A través d’una experiència és més fàcil arribar a algú, que algú s’hi identifiqui”.

Em comenta que, precisament, Pie Izquierdo volia fer aquest tipus de periodisme. Ell ho va impulsar l’abril de 2010, quan va sortir el primer número. Van aconseguir un soci que els va finançar per diversos mesos… però al final no van aconseguir el suficient finançament a través de la publicitat. Treien 1500 exemplars al mes, 64 pàgines, moltes a color, paper setinat i una edició molt cuidada. El desembre del 2010 es van haver d’acomiadar.

Visions periodístiques de la política

Centrant-nos en Bolívia, em comenta que “és un país molt polititzat, però des de sempre. La majoria de mitjans de comunicació són propaganda política en totes les pàgines, tant d’una banda com de l’altra”, afirma. Els canvis, però, s’han succeït efectivament. “La part indígena del país és molt forta, però és ara quan és visible, és ara quan comença a guanyar espais de poder”, assegura.

A l’hora de radiografiar un país, però, ell prefereix fer-ho des d’una altra òptica. “Una bona nota sobre un pandiller és un bon reflex de la societat d’aquell país”. I em comenta que hi ha una nota que va escriure fa dos anys, sobre el sastre de l’Evo, que encara la ven. “El sastre hi és des de fa 40 anys: ha vestit presidents d’esquerres i de dretes, fins i tot dictadors. Em va comentar que, mentre vestia a Hugo Banzer [qui primer va ser dictador i després president electe], regalava vestits seus a periodistes que eren perseguits pel propi Banzer perquè poguessin fugir del país”, em comenta amb un somriure a la cara. “A mi em cansa el faranduleo polític, les discussions superficials, que se succeixen aquí però també, i molt a l’Estat espanyol. No m’expliquen res del país”.

La figura d’Evo Morales

Del president de Bolívia em comenta que “la mateixa gent que s’oposa a l’Evo Morales és qui l’ha fet créixer. L’any 2001, Eva era diputat. Aleshores, la gent que ara és oposició li van voler obrir un procés perquè li traguessin l’acta de diputat. Com que ja aleshores representava els cocaleros, que eren els més reprimits, això va fer que fos encara més visible”, afirma.

I ho compara amb Felipe Quispe, que aleshores tenia un paper més fort com a indígena. Ell havia format part d’un grup guerriller, l’EGTK (Ejército Guerrillero Túpac Katari), igual que el vicepresident García Linera. Però Evo es va començar a fer més visible, “i Quispe ara té un equip de futbol”.

Les darreres eleccions abans de pujar al poder, l’any 2002, les va guanyar Sánchez de Losada. A les enquestes el MAS (Movimiento al Socialismo) era quart. “Però l’ambaixador d’Estats Units va dir que no s’havia de votar al MAS, perquè eren uns narcos, i el MAS va quedar segon”. I afegeix que “l’any 2003, durant la guerra del gas, l’Evo tenia un perfil baix, estava a segona fila”.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “N’Evo encara té el suport de les bases, tot i que aquestes, ara, són més crítiques” (I) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: