“Les dictadures militars van destrossar la consciència política que ara ens fa falta per aprofundir en el procés” (i IV)

21 Març 2011 § Deixa un comentari

Problemes històrics en la lluita

“Els miners se senten molt aïllats, també els fabrils, els mestres, les juntes veïnals… no hi ha relació amb els sectors, sinó amb els dirigents, se’ls coopta perquè maneguin la línia del govern”, agrega. “És un tema que es repeteix en la història boliviana”.

–        en la guerra d’independència (finals segle XIX), els criolls són l’eix de la lluita patriòtica i els altres sectors socials (camp, indígenes) hi estan supeditats

–        els indígenes havien assumit la lluita, com Túpac Katari i Bartolina Sisa a Bolívia, o Túpac Amaru a Perú, però resten supeditats (1782)

–        1879, guerra federal, sorgeix un líder indígena, aimara, Zárate Villca, que aconsegueix un exèrcit indígena contra liberals. Aquests guanyen la guerra gràcies als comperols, i executen el líder indígena.

–        1952, revolució nacional de l’MNR, sorgiment de l’Estat modern bolivià: reforma agrària, reforma educativa,… Liderat per govern nacionalista (Víctor Paz Estenssoro), amb co-govern amb els miners (1953, neix la COB).

–        1971, la COB crea l’Assemblea Popular, amb miners, mestres, camperols… creen un parlament nou. Però es manté la idea que el proletariat miner ha de ser l’avantguarda. Ara, és al revés, camperols són avantguarda i els altres hi estan supeditats. “Són errors històrics que s’arrosseguen”.

“El problema és la formació política”, ja que es posa de manifest “una espècie de caudillisme”. Segons Tomás, hi ha desconfiança ministerial. “Hi ha ministeris que no poden avançar perquè han de consultar prèviament”.

La necessitat d’aprofundir

I enmig de tot això, el gasolinazo. “Fou una mesura molt precipitada i que ha obert el tema de la inflació com a tal. El més notori és que és impossible aturar el que s’ha obert amb el gasolinazo per la falta d’organització de les bases”, remarca. “Hi ha burocratització, líders, sorgeixen interessos particulars…”.

La subvenció als combustibles ve dels governs neoliberals. “Però treure-ho sense una base reguladora, pal·liativa, i que respon a pressions de mercats internacionals, no es podia fer”. Explica que no hi ha articulació de les organitzacions camperoles amb els altres sectors socials, i menys encara amb els sectors urbans. “Falta un nivell d’organització més sòlid”.

Així, explica que la diferència de preu del barril de petroli a Bolívia (molt més baix) respecte els països veïns, provoca el contraband. Però per ell, falta organitzar el control social com a autogestió. La COMIBOL, l’any 1952, amb la nacionalització dels hidrocarburs, creen el control obrer amb dret a veto per poder controlar els costos de producció. Això venia de la FSTMB (Federación Sindical de Trabajadores Mineros de Bolivia), creada l’any 1944 i precursora de la nacionalització de la minera. “Fou l’organització sindical més polititzada d’Amèrica Llatina”, assegura.

“Hi ha una experiència clara i concreta, precedent, però això és el que ara no està funcionant: implicaria un aprofundiment en tots els sectors socials. En canvi, cadascú es mobilitza pel seu compte. Però cal recuperar l’experiència de 1952 a 1964, fins el caop d’Estat i les massacres a les mines. Hi havia un control en la producció de l’estany, però també en temes de salut, educació, habitatge…”.

Les dictadures militars de 1964 a 1982 es van carregar tota la consciència política. “I mai l’esquerra havia conseguit tant com fins ara”. El 1976 hi havia setges militars als camps, o els cremaven; “els camperols saben el que els ha costat arribar fins aquí”. I conclou: “el procés donarà molt a parlar, però tindrà moltes dificultats”.

[Per saber-ne més, podeu llegir el llibre Bolivia en tiempos de Evo, d’Hugo Moldiz. Explica amb claredat el procés fins a finals del 2008, quan fou escrit. També és molt recomanable, per conèixer més sobre la Història obrera de Bolívia, De la revolución al pachakuti, de Filemón Escóbar.]

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “Les dictadures militars van destrossar la consciència política que ara ens fa falta per aprofundir en el procés” (i IV) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: