Gocta

7 febrer 2011 § 1 comentari

Foto pròpia

La cascada de Gocta és la tercera més alta del món, ja que suma una caiguda total de 771 metres (231 metres el primer tram, i 540 metres el segon, que és la part que es veu des de baix). Però potser el més impressionant d’això, no és el seu mèrit mundial, sinó que fou ‘descoberta’ tot just fa cinc anys.

Segons ens va explicar el guia que ens hi va dur, l’any 2005, un viatger alemany hi va passar relativament a prop; la va veure de lluny, sense anar-hi, i va pensar que ja en buscaria informació en arribar a casa. Quan hi va ser, va trobar que no existia, no sortia enlloc. Encuriosit, va tornar el 2006 al poble que hi ha prop, Cocachimba, per fer-hi una expedició. Al poble hi va trobar els recels que explicarien perquè encara no havia estat descoberta: les llegendes locals. En concret, n’hi havia dues.

Foto pròpia

Una parlava d’una serp immensa que vigilava una gran olla d’or, que simbolitza el fruit i els aliments per als i les habitants de la regió. Al poble es deia que si algú s’hi acostava, la serp se’l menjaria, a part de posar en perill la pervivència a la zona.

Foto pròpia

L’altra llegenda parlava d’una dona sirena que s’enduia les persones cap al fons del pou d’aigua, encantades, i no en sortien més. El fet que succeís una història real de la desaparició d’un home i, posteriorment, la seva dona, a les rodalies del pou d’aigua, no feien sinó alimentar aquesta llegenda.

Però tot i les reticències, el viatger alemany va aconseguir reunir sis persones del poble per anar-hi. Van trigar més d’un dia, car no hi havia camí, com ara, i havien de remuntar el riu. A partir d’aleshores, es va crear l’accés (el 2007) i la cascada va ser incorporada dins el catàleg mundial, per sota del Salto del Ángel, a Veneçuela, i dels Tugela Falls, a Sud Àfrica. Encara ara, però, els arbres del voltant no es tal·len mai.

Foto pròpia

Ara, el camí el recorren desenes de persones cada dia. I hom no pot deixar de restar embadalit a cada passa que fa: sia per la frondositat de la vegetació, sia per la immensitat de la cascada, hom pren consciència d’ésser en un lloc realment espectacular i únic.

Foto pròpia

Foto pròpia

Foto pròpia

Foto pròpia

Foto pròpia

Foto pròpia

Foto pròpia

Foto pròpia

Foto pròpia

Tagged:

§ One Response to Gocta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading Gocta at a destemps.

meta

%d bloggers like this: