“Vaig decidir venir aquí per saber realment què estava passant” (I)

15 gener 2011 § Deixa un comentari

Foto pròpia

La Núria Segura té 26 anys. Natural del districte de Sarrià-Sant Gervasi, es va llicenciar en Humanitats i Periodisme a la UPF (Universitat Pompeu Fabra). Després d’un any i mig vivint a Costa Rica, ara fa aproximadament quatre mesos que va aterrar a l’Equador. Treballa com a periodista per a l’agència Efe, i viu a Quito.

“Que perquè a l’Equador? Jo vaig demanar que m’enviessin a zona andina, perquè és una zona d’efervescència: Correa a Equador, Morales a Bolívia, i una mica més enllà, Chávez a Veneçuela”. Per ella, és el primer cop que aquests pobles tenen els representants “que han volgut”. “Són presidents que, amb perfils diferents, responen al del seu poble: Evo és indígena, Correa és de família humil de la costa i Chávez, tot i ser militar, també de les classes populars”, assegura.

La seva fixació amb aquests països té a veure amb la seva vocació periodística. “A l’Estat espanyol, tots els mitjans ataquen molt a Correa, i a Chávez, i a l’Evo. Qui dóna més informació sobre Equador, és Prisa, propietària d’El País. Precisament, Prisa està intentant, junt amb Radio Caracol, d’aconseguir un canal a Colòmbia. Tinc la sensació que a l’Estat espanyol tot està molt manipulat, no es parla de res bo, només d’allò dolent”. Afegeix que no en sabia gaire, del país, i que per això “volia veure amb els meus propis ulls el que estava passant”.

Camí a la presidència

Correa era un professor d’universitat que no havia fet mai política fins que va ser ministre d’Economia l’any 2006. “Per què s’hi llança? Com és que guanya a les primers de canvi i per tanta majoria?”, es preguntava. Ella ho atribueix al discurs anti-imperialista, així com al fet que, en 10 anys, el país havia tingut deu presidents. “Quan un president no agradava, la gent sortia al carrer”.

L’any 1999 va tenir lloc una crisi financera i de bancs, que van ser subsidiats pel govern es va desvaloritza el sucre (la moneda nacional d’aleshores), es va portar el país a la dolarització, augmentant encara més les desigualtats socials i provocant un brutal augment de l’emigració, proper als tres milions de persones (principalment, als EUA, Estat espanyol, Estat italià).

Bucaran va caure per la dolarització. Lucio Gutiérrez, un ex general, va pujar el 2003 amb discurs d’esquerres però de seguida es va fer la foto amb Bush. El 2005 hi havia manifestacions molts fortes. “Allà es va forjar el movimiento Alianza PAIS; cada nit, cap a les 6 o 7 de la tarda, sortien en manifestació”. PAIS són les sigles de Patria Altiva i Soberana. TeleAmazonas els anomenava foragidos, i ells van prendre aquest nom per auto-referir-se.

Va ser en aquest context en quès es comencen a fer visibles algunes persones, com Patinño, Spinoza, etc. Acaben sent els caps visibles d’un moviment social recolzat per molta gent. La policia acaba retirant el suport a Lucio, que ha de fugir a Brasil amb helicòpter perquè el volien matar.

El lema del moviment era Todos fuera!, “i per això s’entén que hagi triomfat. Al moviment no hi ha polítics: són metges, economistes, etc. El poble tenia la sensació que tots els polítics havien mentit i robat molt”. Correa va agafar un discurs anti-imperialista; coneix a Chávez i s’hi vol apropar.

A la primera ronda de les eleccions del 2006, va guanyar Gustavo Noboa, Correa va quedar segon i tercer, Gilmar Gutiérrez, germà de Lucio. A la segona ronda, Correa va guanyar amb el 56% aproximadament. “Va guanyar perquè es va mostrar molt en contacte amb el poble. Van amb la idea que representen un moviment, no un partit, treballen amb organitzacions locals, barrials, etc.”.

És així com els foragidos refunden el país, fent la reforma constitucional. El 80% de l’Assemblea Constituent va anar per AP (Alianza País), i es va crear la constitució de Montecristi, que contempla drets per als gais, per a la naturalesa, etc. Després de la nova constitució, es torna a presentar, ja que ara es permet legalment.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “Vaig decidir venir aquí per saber realment què estava passant” (I) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: