“Ara, almenys tens una base legal sobre la qual reclamar els teus drets” (I)

11 gener 2011 § Deixa un comentari

Foto pròpia

La Yadira Bedón té 32 anys. Va néixer a Ibarra, però des de l’any 1996 viu a Quito. Quan li pregunto si participa políticament o social en algun àmbit, em contesta que “a Equador, molta gent és políticament activa, des dels anys 1990, per tota la mobilització que hi va haver. Hi havia molta corrupció, i això obliga a posar-se les piles”. Tot i així, em diu que no pertany a cap partit polític.

La Yadira em comenta que la seva lluita es divideix entre la seva feina i la seva vida personal, dues coses que quasi sempre van juntes. A la feina, treballa en projectes socials, implementant agricultura sostenible, fent capacitacions per la producció, sobirania alimentària, etc. “És una feina que m’apassiona”.

Però des de fa un temps, em confessa, és més activa políticament en la part personal. “Està prenent més prioritat en la vida que la meva carrera professional”. Són diversos els temes personals que arriben i fan prioritzar la seva lluita de vida personal dins el moviment LGBT (Lèsbic, Gai, Bisexual i Transexual).

Lluita per l’alliberament LGBT

Amb les polítiques l’actual govern, hi ha “més apropiació de la gent del que és l’Estat. Correa és el desenllaç de 10 anys molt forts; aquelles mobilitzacions van culminar en un moviment”, afirma. Segons em diu, ara hi ha més lleis que respecten la qüestió LGBT, però no perquè el govern de Correa ho faci sol, sinó per la força de les organitzacions gais, “que han marcat l’agenda aprofitant que el govern es va obrir”. “El 30S, per exemple, a la manifestació, allà enmig, hi havia una bandera gai i ningú es molestava; vas guanyant visibilitat”, afirma. Amb Correa, diu, s’han guanyat més drets.

M’explica, però, que ja amb la modificació de la constitució que va tenir lloc el 1997 es va treure la il·legalitat de l’homosexualitat. “Això era un bloqueig gegant, a partir d’allà els moviments van tenir més força”.

Amb el nou govern també s’ha creat el ministeri de Drets Humans, una novetat, que permet lluitar pels drets LGBT, per exemple. “Ara ja no et poden discriminar legalment per la teva tendència sexual. Abans, no veies els gais o lesbianes, t’havies de posar el teu vestit hetero; ara, fins i tot hi ha ministres, ho pots veure”. Però em confessa que això tampoc vol dir que la gent ho estigui acceptant; “però et dóna raó de ser, de reivindicar-te”.

Ella, a la seva feina, mai va tenir problemes per expressar-se, no patia discriminació; treballava per lliure i mai no veia aquest risc. Però va començar a anar a xerrads, a veure molta gent del col·lectiu LGBT que se sentia exclosa, que tenia problemes per expressar-se… Es va començar a relacionar amb gent de grups lèsbics de Guayaquil i Quito. Va assistir a cursos sobre gènere a la universitat, i poc a poc va anar introduint-ho en la seva feina, perquè “ho veia com una necessitat”.

Destaca que molta gent té por per desinformació, mites, tabús, etc. Ella hi està més involucrada des de fa 2 anys, tot i que és des de fa 1 any que hi està “a full”, quan ho incorpora a la seva feina. A part, els dijous té reunions setmanals per treballar-ho, fora de la feina.

En l’àmbit laboral, a l’àrea de capacitació, n’inclou una de gènere, eco-feminisme. Incorpora drets humans, problemes de societat, com viure en comunitat. Com que la majoria de la gent amb qui treballa són joves, facilita la seva tasca, em diu. Per exemple, utilitza l’excusa d’un viatge que es fa als EUA per introduir el tema de l’homosexualitat, en fa un taller sencer.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “Ara, almenys tens una base legal sobre la qual reclamar els teus drets” (I) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: