“Calen moviments socials que radicalitzin el govern cap a l’esquerra” (i III)

9 gener 2011 § Deixa un comentari

Govern d’esquerres?

“És un govern de tècnics que saben moltes coses i no pregunten a ningú perquè ja saben; la història de la democràcia i la participació és una mentida, perquè aquí no participa ningú”, afirma. Segons diu, els moviments socials es divideixen entre els no desactivats, però que no poden dir res, i els que estan cooptats per l’Estat.

“Fomenten una participació ciutadana individual, no de moviments socials; hi ha una línia de criminalització de la lluita social”, assegura. I afegeix que “hi ha líders del moviment indígena amb judicis per terroristes, i també líders del moviment anti-miner (el govern està a favor de la mineria). Tots estan a l’esquerra de Correa, d’una forma més o menys constructiva”.

En canvi, però, em diu que l’MPD són “horribles, han fet el joc a la dreta en moltes ocasions”. Comenta que sovint és difícil distingir-ho de la legítima oposició. Per exemple, ara que hi ha apropament entre grups d’indígenes i grups d’ultra dreta. “El moviment indígena ha estat el referent, i ara ho té molt complicat”.

El futur del govern

“El 30S va ser molt fort i molt estrany”, comença dient-me, per afegir tot seguit no haver estat a Quito aquell dia. Tot i així, sí que creu que va ser un cop d’Estat. No veu pas que s’ho inventi Correa, ja que estaven molt ben organitzats. A més, els militars no van donar suport al president immediatament, tampoc.

Pel que fa al futur, ella ho té clar: Lenin Moreno té una història de militància a l’esquerra, mentre que Correa era un “boyscout, catòlic i professor d’universitat”. Correa és un mal menor, “ja no és esperança”. Assegura que els moviments socials mai han fet campanya pel Correa, han fet campanya contra l’oposició de Correa.

“Aquest govern no vol una revolució, vol un país més equitatiu, i això alegra. Han canviat impostos, l’Estat fa esforç per fer pagar a qui més té. No persegueix el 12% d’algú que cobra 600$, sinó empreses que deuen diners, que han robat, que han estafat”. Ara amb l’impost de la renda està claríssim que pagues més si tens més diners, afirma; per exemple, els impostos sobre consums especials, on han fet “coses amb lògica”.

Però moltes coses també son un discurs més bonic del que passa a la realitat; sempre s’ha carregat l’ala ecologista. “La criminalització i repressió més forta no és a Quito, sinó fora. Jo aquí a Quito, amb Correa, encara no he vist bombes lacrimògenes, erpò a fora sí”, em diu.

Pel que fa al pla Yasuní-ITT, assegura que no és una posició ecologista per salvar l’Amazonia, ja que el discurs del govern és no deixar el petroli sobta terra si la gent s’està morint de gana, assegura. “Estan fent fora petrolíferes que no compeixen, però no expropien”.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “Calen moviments socials que radicalitzin el govern cap a l’esquerra” (i III) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: