“Calen moviments socials que radicalitzin el govern cap a l’esquerra” (I)

7 gener 2011 § Deixa un comentari

Na Sara Larrea té 26 anys i és quitenya de tota la vida. Fa 8 anys que està organitzada en moviments d’esquerra, “esquerra transformadora feminista”, i és sociòloga.

“En general, hi ha hagut canvis, que sí que tenen a veure amb el govern; però part són de l’Estat, i part, dels moviments socials. Hi ha lluites històriques que no les ha inventat Correa, com per exemple la lluita contra el TLC (Tratado de Libre Comercio), el pla Yasuní-ITT, la posició respecte la migració, en economia internacional, etc.”, em deixa anar per començar.

Equador té molts emigrants, des de fa 10 anys, o més, i per això el govern té una política de recolzament al retorn. Però també rep molta migració, sobretot de Colòmbia (tant migrants com desplaçats), i en els darrers dos anys també de mols altres països: africans, cubans, etc., perquè s’ha canviat la política de demanar passaport: ara no es demana. “No és cap paradís econòmic, però et deixen entrar”. La Constitució equatoriana decreta que totes les persones són ciutadanes del món.

Però de seguida entrem en un tema que ella domina, com per exemple parlant de l’avortament. Segons em diu, hi ha lleis anteriors que contradiuen la constitució, ja que ara mateix preval una llei de fa 30 anys mentre la constitució assegura que la gent pot decidir sobiranament sobre el seu cos i reproducció. Però en realitat, s’aplica aquesta llei de fa 30 anys, que només permet l’avortament si hi ha perill de mort per a la dona o si la dona és una idiota o dement (sic) que hagi estat violada. “A la pràctica, les dones no poden avortar”, i afegeix que “és una Constitució ambigua: declara un Estat laic però invoca a Déu; permet l’avortament però fa una defensa de la vida que ho impedeix”.

Assegura que “formalment, ha estat un gran avenç, però això no implica que la vida de la gent canviï”. Com a exemples de canvis, em comenta que hi ha hagut un gran augment progressiu en el pressupost en educació i sanitat. “Però com s’usa, és una altra cosa”.

Pel que fa als drets de les dones i la salut sexual, no ha canviat res. “Naltros sempre canviem de constitució; fa 10 anys ja es va canviar, i moltes coses progressistes són d’aleshores”, afirma. “En la qüestió de gènere, no hi ha intencions de canviar res, en aquest govern”.

Parlant del conjunt dels moviments socials, afirma que estan molt desmobilitzats des que Correa està al govern. “Calen moviments que el pressionin, que el radicalitzin cap a l’esquerra. És dur dir-ho, però molts moviments de Quito estan desmobilitzats perquè molta gent està treballant a l’Estat. La pregunta és: i ara què demanem?”.

La lluita contra el TLC va mobilitzar molta gent durant molt de temps, que potser es va quedar a casa quan Correa va dir que mai firmaria el tractat. Els indígenes vénen d’un procés de debilitament des de Lucio Gutiérrez, amb qui van trencar als dos mesos de govern en declarar-se amics dels EUA. Correa també provoca ruptura entre els indígenes, malgrat no estiguin molt al poder. “La posició oficial és d’oposició al govern, però aquest fa polítiques clientelars o de suborn per evitar mobilitzacions”.

“Ha assumit moltes reivindicacions dels moviments socials i d’altres les ha descartat directament, perquè no ho pensa discutir”, em comenta, i em cita d’exemples el moviment feminista i algunes reivindicacions de drets dels indígenes (sí que va incloure, però, la plurinacionalitat d’Equador al principi). “Té una actitud prepotent, de desqualificació, els menysprea. Argumenta contra els indígenes que només són el 2% de la població, i que ningú no governarà gràcies a manifestacions i marxes”. Na Sara assegura que qui va pujar Correa el poder va ser la conjuntura, “ell no liderava, sinó que va saber treure profit del moment”.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading “Calen moviments socials que radicalitzin el govern cap a l’esquerra” (I) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: