Sense sal, sisplau (i IV)

30 Desembre 2010 § Deixa un comentari

Foto pròpia

La darrera parada la fem a l’embotidora, de la fundació Norsal, que aglutina organitzacions camperoles. Fan diferents tipus de pernil, salami, tripa misqui, mantega pels pans, salsitxes, etc. De fet, comenta que hi ha dos paquets de productes que sempre van junts; l’embotit i el formatge, d’una banda, i els torrons i la xocolatada, de l’altra. “Tenen una qualitat excel·lent”, m’assegura.

I ja de retorn a la pista de voleibol, on els homes segueixen jugant sense res que els faci parar (només ho aconseguirà la pluja, més endavant), li plantejo diferents qüestions. Pel que em diu, a la reflexió dels dilluns no s’hi inclouen temes d’educació, malgrat que a Bolívar en general no sigui molt bona. La sanitat és gratuïta, i l’escola també ho és fins al 3r curs. Ara, a més, el govern els regala llibres.

Sobre la importància d’internet per al desenvolupament del comerç local, me’n confirma la gran força que té; ara, compten amb antenes de telefonia, un internet molt eficient i una aula virtual. I m’afegeix que ara la divisió sexual del treball ha disminuït.

Quan marxo del poble, sens dubte ho faig satisfet, però amb un regust agredolç: és un poble que ha sorgit de la misèria i d’una brutal explotació, però que ha necessitat de l’ajuda externa (i religiosa), molt important encara, per tirar endavant. La majoria d’empreses són comunitàries, però quan li pregunto cap on van els beneficis, em confirma que aquests no van cap al poble, sinó cap a les pròpies cooperatives. I també proliferen empreses privades que poden generar algun xoc dins l’economia local. Per als i les joves, hi ha futur; si bé alguns/es marxen, no senten pas que hi hagi necessitat de fugir i, al contrari, molts/es tenen ganes de tornar al seu poble i impulsar-hi projectes, o millorar-ne d’actuals. Al mateix temps, però, l’educació secundària, segons em diu el David, deixa molt que desitjar. En fi, contradiccions que cal anar resolent però que, en definitiva, apunten clarament cap a una manera alternativa (que no antagònica) de produir.

Foto pròpia

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading Sense sal, sisplau (i IV) at a destemps.

meta

%d bloggers like this: