Vols una Pilsener?

9 Desembre 2010 § Deixa un comentari

Foto pròpia

Després d’un dia d’excursió, un de passejada. Ahir vaig provar de pujar al Rucu Pichincha, però el temps m’ho va impedir. I mira que és fàcil, teòricament: agafes el telefériQo, que et puja de la ciutat, Quito (2.850 m), fins a 4.100 m, i un cop dalt només has de pujar fins a 4.680 m, seguint un camí que, durant un bon tros, està marcat. Això sí: si el dia està ennuvolat, amb boira, amenaça de pluja, vas sol, sense mòbil i recordes que estàs als Andes… quan em deuria faltar mitja hora per arribar, em vaig fer enrere. I sort, perquè el temps va empitjorar ràpidament.

Avui, doncs, em tocava caminada per la ciutat. Em disposava a conèixer el Parc de la Carolina, del que me n’havien parlat molt bé. I certament, s’ho mereix.

Foto pròpia

És un parc immens i preciós, amb gran quantitat de gespa, bancs i d’altres llocs per seure, un rierol que el creua i per on s’hi pot navegar, i gran quantitat d’aparells fixos per fer esport, gimnàstica, etc. Vaja, com els parcs que tenim a casa, sobretot a Sant Andreu! [noti’s la ironia, sisplau…].

Foto pròpia

Quan dubtava sobre si entrar o no al Jardí Botànic, del que també n’havia sentit meravelles, he començat a sentir una remor. Una remor, però, que tot i venir de lluny, em resultava com coneguda, familiar. He anat seguint el soroll, cada cop més fort, fins que en arribar-hi se m’ha fet del tot eixordidor: concentració de treballadors/es manifestant-se pel seu lloc de feina.

Foto pròpia

L’emplaçament de la concentració era una grada coberta, tota de ciment, que hi ha a l’Avinguda Shyris, a sota del Parc de la Carolina, a la banda est. A la grada, centenars de treballadors/es de l’empresa Pilsener xiulaven, enarbolaven caixes buides d’ampolles de cervesa i sostenien pancartes, mentre cridaven consignes. Al mig de l’avinguda, diversos de la companyia restaven aturats; en un parell d’ells, sengles equips de música amb forts altaveus no paraven de fer sonar cançons de publicitat de la cervesa. I pel mig, entre la grada i els camions i persones dempeus, la carretera, però on circulaven cotxes però també camions de la companyia, covenientment vestits amb pancartes i amb treballadors/es al capdamunt que duien més benderes, xiulets, caixes o pancartes.

Señora jueza, queremos trabajar“, o “Pita, pita por la Pilsener” eren els crits més seguits. Molts dels cotxes feien sonar el clàxon quan passaven pel mig de la cercavila muntada.

Foto pròpia

Segons un treballador a qui m’he acostat, volen tancar l’empresa perquè diuen que fomenta l’alcoholisme entre la joventut. A les samarretes que portaven quasi tots i totes les manifestants, s’hi podia llegir que, si l’empresa tanqués (propietat de CN, Cervecería Nacional), se’n veurien afectades més de 1.800 famílies, 135.000 punts de venda i 700 distribuïdos i proveïdors… De fet, a la concentració hi havia gent que vestia samarretes de Pilsener, la majoria, però també d’altres que vestien samarretes de treball d’altres empreses.

Foto pròpia

Després de més de dues hores de concentració, tots els treballadors i treballadores s’han arreplegat a la grada per fer-se una “foto de família”. En acabat, i des de dalt d’un camió, el portaveu ha felicitat els treballadors i treballadores per l’acció, recordant els motius que els havien dut allà, com per exemple criticant l’actitud d’uns ex-treballadors de CN que en realitat no ho eren perquè estaven terciaritzats (subcontractats) i que ara reclamen diners a l’empresa, o criticant la jutgessa que vol congelar els comptes de la companyia, no deixant produir ni comercialitzar cervesa.

“Avui, som nosaltres els que ens manifestem; però a partir de demà, quan , per obligació, deixem de subministrar cerveses, seran els consumidors qui es manifestin”. Certament, és quelcom temerós de dir però no del tot descabellat…

La nota còmica de la jornada ha arribat al final. Mentre esperava assegut a unes grades solitàries, mentre recollien tota l’estesa, s’ha deturat davant meu una furgoneta. D’ella n’ha baixat un home molt ben vestit, i dins n’hi havia més. “Un taxi d’empresaris”, he pensat. Quan he vist la creu penjant del retrovisor interior, he començat a dubtar. I quan he vist que tots els que en baixaven, eren joves, ho he tingut clar: mormons.

Foto pròpia

Fins a tretze, n’han baixat de la furgoneta. Excepte un parell que podien semblar sudamericans, els altres eren més saxons que la mantega per esmorzar. “Si em vénen a parlar, els contestaré en català i llestos”, pensava. Però no ha fet falta. Tot i que m’han mirat, m’han desestimat com a víctima.

Això sí, a l’hora de marxar de les grades, ho he fet per la banda contrària on s’havien dirigit ells. Per continuar visitant el parc tranquil·lament… i anar a comprar cerveses abans no s’acabin.

Foto pròpia

Més informació aquí, aquí i aquí.

Foto pròpia

Foto pròpia

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading Vols una Pilsener? at a destemps.

meta

%d bloggers like this: