Convivint entre la història mundial i la ignorància pròpia

11 Octubre 2010 § Deixa un comentari

Foto: internet

Mentre fem unes cerveses, un dels nostres s’aixeca a comprar tabac. Seguim petant la xerrada, i al seient que queda lliure, com qui no vol la cosa, se’ns hi asseu un xavalet. No diu res. De fet, quasi ni ens mira. Però s’asseu a la nostra taula.

Naltros li comencem a donar conversa. Al principi, no ens respon massa. No ens sorprèn, és quelcom que acosumten a fer aquí, ja ho hem pogut apreciar. Quan ens contesta, ho fa en veu baixa; això tampoc ens sorprèn. Finalment, aconseguim mantenir una mica de conversa, mentre ens fa alguns jocs amb fils i mans, una cosa que alguns/es de naltros també vam jugar, quan érem petits/es.

En Leonardo té 12 anys, i és wayuú. Fins fa un parell de setmanes, no en sabia res, jo, de l’existència el seu poble. Un exemple més de la ignorància eurocentrista en què vivim, marcada internacionalment pels grans titulars i esdeveniments, i que no mirem de trencar.

Segons diuen, els wayuús van resistiar a la colonització castellana d’Amèrica amb les armes a la mà. De fet, fins i tot van lluitar colze a colze amb Simón Bolívar per aconseguir la independència definitiva de la corona castellana. Ara, el poble wayuú es troba repartit per la península de la Guajira (Wajira), a banda i banda de la frontera colombo-veneçolana. La seva presència territorial és superior a Colòmbia, però sembla que el respecte a la seva identitat és més fort a la part veneçolana.

Sigui com sigui, però, els i les wayuús de la Guajira, a Colòmbia, parlen wayuú. I el parlen com a llengua habitual vehicular, igual que naltros amb el català. El poble wayuú manté uns trets físics molt característics i, fins i tot, la forma d’organitzar-se d’aquella zona de la Guajira, el municipi del Cabo de la Vela, manté una estructura pròpia. En aquest sentit, és la comunitat wayuú qui decideix sobre el territori, i és per això, per exemple, que no tenen corrent elèctrica, ni tampoc aigua corrent. Per la llum fan servir generadors, només algunes hores del dia i de la nit, i per l’aigua, funcionen amb dipòsits. No és que allà on visquin sigui impossible fer arribar les infrastructures: a pocs quilòmetres hi ha Puerto Bolívar, punt de sortida de carbó de la mina del Cerrejón (una de les mines obertes més grans del món), que gaudeix de totes les infrastructures; no, no és pas això, sinó el fet que el poble wayuú vol evitar que la seva costa pateixi una urbanització massiva que tant bé coneixem al nostre país. És la seva opció de vida.

És una opció molt lloable. Però com sempre, no tot són flors i violes. L’estructura social de la comunitat està molt dividida pel gènere: les dones manufacturen unes bosses de roba precioses, mentre els homes surten a pescar. Pel que fa la part d’hosteleria i de la cuina, la cosa està més repartida, malgrat que la segona també recau en les dones. A la tarda, al vespre o a la nit, hom podrà trobar homes als bars, però mai hi trobarà cap dona.

En Leonardo ens somriu, no para de fer-ho. Ho acostumen a fer molts els i les wayuús, sobretot els nens i nenes. I mentre et somriuen, et miren. Parlen poc, són molt reservats/des. I si els dónes conversa, molt sovint responen a la manera “típica” d’allà: girant el cap, mirant a l’horitzó i al voltant d’arreu del seu interlocutor/a, però no als seus ulls. Només al cap d’una estona, et miraran i et contestaran… amb veu ben baixa.

Ben mirat, tampoc tinc massa dret en recriminar-los una certa passivitat en la resposta. Jo els he estat ignorant durant dècades, mentre ells han resistit durant segles a invasions i oblits. Per a algú insignificant com jo, és trobar-se cara a cara amb la història, amb l’existència d’un poble pre-colombí que mira d’adaptar-se a la història sense perdre la seva identitat. I tot això, enmig del desert.

Tagged:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

What’s this?

You are currently reading Convivint entre la història mundial i la ignorància pròpia at a destemps.

meta

%d bloggers like this: